Polisen: Svensk man gripen – efter tillslag mot ett av världens största hackerforum

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man har gripits i Sverige, misstänkt för att ha haft en nyckelroll i ett av världens största forum för hackare. 

– Han är en av en medhjälparna som har gjort att forumet har kunnat drivas helt enkelt, säger Björn Eriksson, gruppchef komplexa cyberbrott på Noa, polisen.

Svensk polis har genom en Europolinsats deltagit i att stoppa hackerforumet Raidforums, som startades 2015 och användes som en marknadsplats för medlemmar som har handlat med olika typer av hackad information. Det har handlat om kontouppgifter, kundinformation och sjukjournaler från olika länder. 

– Tre domäner har tagits i beslag under utredningen. De har tagits i beslag från 2016 till februari 2022, säger Björn Eriksson, gruppchef komplexa cyberbrott på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Svensk man haft betydande roll

Totalt har tre personer gripits, varav en man från Portugal som är grundare till forumet. Enligt Björn Eriksson har dessa personer haft avgörande roller för marknadsplatsens överlevnad och fungerande.

– Det har gripits tre personer. En misstänkt administratör som är portugis som greps i Storbritannien i slutet av januari. Sedan har det gripits två medhjälpare till honom, som har hjälpt till att driva denna marknadsplats eller det här forumet, säger Björn Eriksson och fortsätter:

– Vi kan kommentera den ena personen och det är en svensk man som har gripits här i Sverige misstänkt för grovt penningtvättbrott.

Polisen vill inte kommentera hur svensk polis fått uppgifterna om den svenska mannen på grund av en pågående förundersökning, men Björn Eriksson bekräftar att den svenska mannen har verkat främst från Sverige. 

Svensk polis haft stor roll i den internationella insatsen

Svensk polis har både bedrivit den svenska förundersökningen, men även haft en stor roll i den internationella utredningen kring marknadsplatsen.

Enligt Björn Eriksson är insatsen av betydande vikt och att hackerforumet varit väldigt utbrett inom cybervärlden då över en halv miljon medlemmar har använt sig av det.

– Det tar ett tag att bygga upp det förtroendet hos ett forum för att folk ska lita på det och för att folk ska lägga ut sitt material och köpa på marknadsplatsen.

– Att Raidforums skulle öppna upp igen ser jag som mindre sannolikt, säger Björn Eriksson.

Operationen Tourniquet

Den internationella insatsen Tourniquet som i Sverige gått under namnet Viking, har föregåtts av lång planering och förberedelser tillsammans Europol, samt i nära samarbete med the Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), som bland annat arbetar fokuserat mot internationella cyberbrott.

Länder som deltagit i den internationella insatsen:

Storbritannien: National Crime Agency (NCA)

Portugal: Judicial Police (Polícia Judiciária)

Tyskland: Federal Criminal Police Office (Bundeskriminalamt)

Sverige: Polismyndigheten (polisen)

Rumänien: National police (Poliţia Română)

USA: U.S. Secret Service (USSS), Federal Bureau of Investigation (FBI), Internal Revenue Service – Criminal Investigation (IRS-CI)

Europol: European Cybercrime Centre (EC3), Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT)

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.