Svenskt näringsliv har länge varit förespråkare av kärnkraft. Det gäller i grunden fortfarande – om marknaden tror att den är lönsam.
– Ebba Busch ska inte bestämma om det ska byggas ny kärnkraft. Det ska investerare och företag göra på marknadens villkor, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.
I Tidöavtalet och regeringsförklaringen framhålls att energisektorn ska vara teknikneutral. Samtidigt ska kärnkraft få snabbspår vid tillstånd. 400 miljarder kronor utlovas i riktade kreditgarantier till kärnkraft och Vattenfall ska få nya direktiv att bygga nya reaktorer.
Välkomnar lagändringar
Vattenfalls vd Anna Borg har tidigare markerat skarpt mot formuleringarna i Tidöavtalet.
– Det är inte så man styr ett statligt bolag, sa hon till SVT Nyheter den 9 december.
– Bygger vi kärnreaktorer som inte är lönsamma kommer det att ge dyrare el – det tror jag varken att hushåll eller företag vill köpa, fortsätter hon.
Det har inte byggts nya kärnreaktorer i Sverige på 40 år. Vattenfall och Svenskt näringsliv välkomnar regeringens löften om lagändringar för att underlätta nybyggen, men vill att företagen själva ska avgöra vad som blir lönsamt att bygga.
– Politikens uppgift är att undanröja hinder och skapa likvärdiga villkor. Men beslut om ny kärnkraft måste ske på kommersiella villkor, vare sig det är dagens stora kraftbolag eller andra som vill investera, säger Jan-Olof Jacke.
Vill värna teknikneutraliteten
Vattenfall ska vara ett affärsdrivande företag som gör självständiga kommersiella bedömningar om vilka energislag man investerar i, menar han. Hans bedömning är att regeringen inte lever upp till sina egna ord om teknikneutralitet.
Du menar att om det ska vara snabbspår till kärnkraft så ska det vara snabbspår till vindkraft?
– Ja. Vi behöver mer av både planerbar och väderberoende el, säger han.
SVT Nyheter söker energiminister Ebba Busch (KD) för en kommentar.