Arkivfoto. Foto: Isabell Höjman / TT

Sverige i toppen över andel nya smittade i EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det EU-land som den senaste veckan haft näst högst antal nya inrapporterade fall av covid-19 per miljon invånare, enligt statistik från John Hopkins-universitetet. Bara Cypern hör till de EU-länder som har fler inrapporterade smittofall.

De senaste sju dagarna, till den 13 april, ligger antalet nya konstaterade smittade personer per dag i Sverige på i snitt 587 personer per miljon invånare, enligt ourworldindata.org, som hämtar sina siffror från John Hopkins-universitetet.

Det betyder att Sverige, näst efter Cypern, är det land i EU med flest nya rapporterade infektioner den senaste veckan per miljon invånare.

Coronapandemin

Cypern toppar sammanställningen sedan i går med 622 konstaterat nya smittade per miljon invånare. Trea på listan bland EU-länderna är Frankrike, tätt följt av Polen, med motsvarande 556, respektive 540 personer.

Högre än grannländerna

Sverige har stigit i jämförelse med andra EU-länder sedan ungefär i mitten av mars. Våra nordiska grannländer har betydligt färre antal smittade, enligt samma sammanställning.

Finland, Danmark och Norge ligger på motsvarande 65, 112 och 128 nya konstaterat smittade personer per miljon invånare.

Stor andel positiva test

Även sett till andelen positiva covidtest ligger Sverige högt i Europa, men toppar inte mätningen.

Enligt Ourworldindatas sammanställning är det drygt 10 procent av de som testas i Sverige som har covid-19, enligt ett rullande medelvärde. Procentandelen bygger dock på uppgifter som uppdaterades senast den 4 april.

För våra nordiska grannländer, där siffrorna är färskare, är motsvarande siffra 3,7 procent i Norge, Finland 2,5 procent och Danmark 0,4 procent. Ukraina, Polen och balkanländerna toppar just andelen positiva covidtest med drygt 20 procent upp till 33 procent.

Smittostatistiken svår att jämföra

Statistiken ovan visar endast konstaterade smittofall. Olika länder kan ha olika rutiner för om och när de testar personer samt hur de rapporterar sina siffror, vilket gör att det kan vara svårt att göra direkt jämförelser mellan länder. SVT har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten som svarar att de inte har möjlighet att kommentera statistiken under onsdagen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell beskrev under tisdagens presskonferens läget som ”fortfarande väldigt hög smittspridning, inget tydligt tecken på avmattning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet