2030 kommer 10,9 miljoner människor att bo i Sverige, enligt SCB:s befolkningsframskrivning. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Sveriges befolkning väntas öka med 400 000

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges befolkning förväntas öka med 400 000 fram till år 2030, enligt SCB:s senaste rapport. Men förutsättningarna för prognosen kan förändras – bland annat på grund av Tidöavtalet.

I Statistiska centralbyråns (SCB) senaste befolkningsframskrivning beräknas Sveriges befolkning öka till  10,9 miljoner år 2030.

Enligt prognosen utgörs befolkningsökningen av att det invandrar 300 000 fler än vad det utvandrar, och 100 000 av att det föds fler än vad det dör.

2032 beräknas folkmängden passera 11 miljoner, och 2054 når Sverige 12 miljoner.

Tidöavtalet kan påverka

SCB publicerar varje år en framskrivning av befolkningsmängden. Den beskrivs på kort sikt som en prognos. På längre sikt beskrivs den som en beräkning som utgår från att de beteenden, trender, regler och allmänna förutsättningar som finns i dag förblir desamma i framtiden.

Flera faktorer kan därmed försvåra prognosen – som till exempel Tidöavtalet.

– Förändringar i samhället kan redan på kort sikt göra att förutsättningarna för framskrivningen förändras. I Tidöavtalet finns till exempel flera förslag som när det finns beslut kan få stor betydelse främst för antagandena om migration, säger Karin Lundström, demograf på SCB, i ett pressmeddelande.

Fler äldre

I framtiden väntas en större andel av befolkningen vara 80 år eller äldre. Just nu representerar den gruppen 5 procent av befolkningen, medan motsvarande siffra 2030 väntas vara 7,4.

Fler äldre kommer också vara en del av arbetsmarknaden, vilket beror på att pensionsåldern då höjts från 65 till 67. Totalt sett beräknas det att andelen arbetsföra personer ökar lite på grund av detta. Just nu är 50,9 procent av befolkningen i ålder 25-64, och år 2030 beräknas gruppen 25-66 motsvara 52,5 av befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.