Många svenska medier – inklusive SVT – använder FHM som förkortning av Folkhälsomyndigheten, i stället för myndighetens officiella förkortning FoHM. Foto: skärmdump fhm.se

FHM-sajt säljs till högstbjudande på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Webbadressen fhm.se är just nu till salu på nätet. Folkhälsomyndigheten har flera gånger fått erbjudande om att köpa den men hittills avstått, eftersom FHM inte är myndighetens officiella förkortning. Domänen riskerar nu kunna användas för desinformation om den hamnar i fel händer.

– Det är klart att det är bekymmersamt, säger Elisabeth Wall Bennet, Folkhälsomyndighetens kommunikationschef.

Enligt de uppgifter som finns på själva sajten ligger det just nu två bud på fhm.se. Säljare uppges vara en person bosatt i Sverige som varit aktiv sedan 2011.

När SVT vid tisdagens presskonferens frågade statsepidemiolog Anders Tegnell om försäljningen så svarade han att han inte kände till något om den (se video). I dag onsdag bekräftar Folkhälsomyndighetens kommunikationschef Elisabeth Wall Bennet för SVT att myndigheten känner till försäljningen, och uppger att man fått erbjudanden om att köpa fhm.se flera gånger tidigare.

Coronapandemin

– Flera gånger per år skulle jag säga.

De begärda summorna har då legat relativt lågt, mellan 15 000 och 20 000 kronor enligt Wall Bennet. Men myndigheten har inte nappat eftersom dess officiella förkortning inte är FHM utan FoHM.

Samtidigt används FHM av många medier, inklusive SVT, samtidigt som Folkhälsomyndigheten under året blivit en av Sveriges mest uppmärksammade myndigheter. Så den här gången har myndigheten frågat säljaren vilket priset är.

– Ja, och vi har inte fått något svar.

Kan styra mejl fel

Webbadresser som påminner om myndigheters officiella har upprepade gånger använts med tveksamma avsikter (se faktaruta).

– Risken är att man till exempel kan styra mejl fel, säger Peter Jonegård, enhetschef på Myndigheten för samhälllskydd och beredskap.

Efter att MSB nyligen uppmärksammades på fhm.se har myndigheten valt att informera Sveriges vårdgivare om att adressen inte ägs av Folkhälsomyndigheten. Detta för att minska risken för sammanblandning och i värsta fall bedrägeriförsök.

Men enligt Elisabeth Wall Bennet är det inte självklart att Folkhälsomyndigheten kommer att vilja köpa fhm.se heller denna gång – trots risken att sajten skulle kunna användas för att till exempel sprida felaktig information om pandemin.

– Det är klart att det är bekymmersamt. Men om någon vill oss ont eller vill lura medborgare så kan man göra det på många sätt. Jag tror inte att det bara är kopplat till en adress.

Det pågår ju en auktion på nätet. Ska ni gå in och lägga bud?

– Det har jag inte sett. Nej, det kommer vi inte att göra.

Farligt lika – domäner som ställt till det

I februari avslöjade SVT hur ett stort antal känsliga uppgifter röjts efter att en privatperson registrerat en webbadress snarlik polisen.se.

Redan 2006 polisanmälde Skatteverket sajten kronofogdmyndigheten.se, som bland annat användes för att marknadsföra snabblån.

2009 fick den då nystartade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap betala nästan en miljon till ett grossistföretag för adressen msb.se.

Domänadresser som slutar med .se administreras av Internetstiftelsen. Grundprincipen för vem som ska äga en adress är ”först till kvarn”, men om någon anser att man har en bättre rätt till ett registrerat namn så kan frågan prövas i ett så kallat alternativt tvisteförfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet