Beslutet om att lätta på restriktionerna har tagits mot bakgrund av att smittspridningen minskar och att allt fler har blivit vaccinerade.
– Det ligger fortfarande på de här verksamheterna att se till att det inte blir trängsel. Vi har öppnat för att de kan ta större ansvar själva att organisera sin verksamhet så man kan vara fler, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i Morgonstudion.
Förutom lättade restriktioner på bland annat nöjesparker och shoppingcenter blir också långa resor med kollektivtrafik mer som vanligt. Passagerarbegränsningarna försvinner på tåg och bussar.
Oroande signaler från Europa
Kan vi andas ut nu?
– Nej det är inte den signalen vi vill skicka. Vi har fortsatt en pandemi och det har visat sig i många länder att det är lätt att smittspridningen börjar igen om man lättar för mycket på restriktionerna och återgår för mycket till ett liv som det var innan pandemin.
Runt om världen, i bland annat Spanien och Storbritannien, har det rapporterats om en ökad smittspridning igen den senaste tiden. Därför rekommenderas alla som har varit ute och rest att göra ett PCR-test när de kommer hem till Sverige igen.
– Vi måste komma ihåg att vi lättar lite på restriktionerna men det finns fortfarande mycket råd och restriktioner kvar och det är jätteviktigt att vi nu fortsätter att följa dem.
Fortsatta restriktioner på nattklubbar
Till exempel ska man fortsatt se till att inte hamna i situationer med mycket trängsel, där man vistas väldigt nära andra personer inomhus i stängda miljöer. En plats där restriktionerna fortsatt hålls strikta är därför nattklubbar.
– Det är ställen där man ser stora utbrott i olika länder i Europa idag. Dessutom är många av personerna som går till de ställena de som ännu inte har vaccinerat sig, så det är inte aktuellt i läget vi befinner oss i nu.
Är det verkligen rätt läge att lätta på restriktionerna nu?
– Säker kan man inte vara och därför följer vi situationen noga för att se om det håller eller om vi möjligen behöver ta tillbaka något igen. Vi har en stabil situation i Sverige och det här är åtgärder som vi bedömer att man kan lätta på utan att det innebär en ökad risk.
Så ska Sverige öppna upp – Regeringens femstegsplan
Steg 1: den 1 juni
50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.
Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.
FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.
Steg 2: den 1 juli
Upp till 300 personer tillåts i publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas. För demonstrationer utomhus tillåts upp till 1 800 deltagare
Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka. Inom handeln tas rekommendationen om att handla ensam bort.
De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet gäster vid varje bord inomhus höjs från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsningarna för storleken på sällskapet.
I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.
Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.
Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.
Steg 3: den 15 juli
Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.
Reglerna om passagerarbegränsningar i långväga kollektivtrafik dras tillbaka.
Steg 4: i september
Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.
Steg 5: inget datum satt
Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.
Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.
Regeringen understryker att datumen är preliminära.