Tegnell om ovaccinerade ”Orimligt att nå hela befolkningen”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i snabb takt i Sverige. Samtidigt är drygt 13 procent av de som kan vaccinera sig, ovaccinerade.

– Följdeffekterna blir att vi kommer behöva fortsätta ha en hel del restriktioner och regler som gör att man inte kan leva som innan pandemin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det en koppling mellan socialt utsatta grupper och en låg vaccinationsvilja, men orsakerna till att man inte vill vaccinera sig varierar.

– Det finns grupper där vi vet att vi har svårt att nå fram, oavsett vilket typ av budskap det gäller inom folkhälsoområdet. Det kan handla om alltifrån rökning till alkohol, säger Anders Tegnell.

Coronapandemin

369 rapporter om dödsfall

Bland vissa ovaccinerade är rädslan för biverkningar av vaccinet en viktig orsak till att man avstår från vaccin. Av de drygt 96 000 rapporter om misstänkta biverkningar som har kommit in till Läkemedelsverket bedöms 90 procent som lindriga och drygt 10 procent bedöms som allvarliga.

Av de inrapporterade allvarliga biverkningarna berör 369 rapporter dödsfall, där det misstänks att vaccinerna eventuellt skulle kunna ha ett samband med dödsfallet. Men Läkemedelsverket kan inte säga hur många som har avlidit på grund av vaccinationerna.

”Extremt sällan långsiktiga biverkningar”

Anders Tegnell känner inte till något fall där misstänkta biverkningar av vaccin upptäcks flera år efter injektion.

– Vaccin har extremt sällan långsiktiga biverkningar. Att man skulle få symtom åratal efter en vaccination har aldrig hänt och det är väldigt svårt att förstå hur det skulle gå till, säger han.

Chansen att till slut nå en full vaccinationstäckning i Sverige ser Anders Tegnell som osannolik.

– Det är orimligt att man någonsin når hela befolkningen. Några procent kommer att förbli ovaccinerade, oavsett vad vi gör. Så är det alltid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet