Foto: SVT

Tre klubbar dominerar hemliga Uefa-listan

Uppdaterad
Publicerad

Den övervägande delen av spelarna på Uefas hemliga lista över spelare i allsvenskan och superettan som misstänks kan ha deltagit i uppgjorda matcher representerade säsongen 2015 tre klubbar. Sedan dess har flera av klubbarna vidtagit åtgärder för att komma åt matchfixning, bland specialklausuler i kontrakt och förbud mot mobiltelefoner i omklädningsrummet.

På tisdagen kunde DN och SVT:s Uppdrag granskning berätta om Uefas, europeiska fotbollförbundets, hemliga lista från 2015 över spelare som kan misstänkas ha deltagit i uppgjorda matcher.

Tre svenska elitföreningar dominerar helt på listan, bara enstaka spelare på listan representerade andra lag.

Matchfixning

Åtta matcher i superettan

Det schweiziska företaget Sportradar, som bland annat arbetar med att avslöja matchfixning, beskriver i en rapport från april i år hur man säsongen 2015 upptäckte åtta matcher i superettan som misstänks ha varit riggade.

Syrianska från Södertälje har flest spelare som spelar eller har spelat för klubben på listan. De senaste åren har laget vid upprepade tillfällen varit inblandat i misstänkta matcher. Två av lagets matcher 2015 polisanmäldes, men det har även skett tidigare.

I augusti 2014 förlorade laget mot Jönköping med 4-0 på bortaplan och flera av spelarna i Syrianska stod för märkliga insatser. Under matchen noterades mycket stora oddsrörelser hos spelbolagen. Spelet stoppades och matchen polisanmäldes några dagar senare.

Har lämnat klubben

Många av spelarna har i dag lämnat klubben. Syrianskas ordförande Fikri Halef säger att det gick många rykten om klubben för två, tre år sedan och att han eftersom han tillträdde i fjol har svårt att uttala sig om det som varit. I dag upplever han inte uppgjorda matcher som ett problem i klubben, men han tillägger att det aldrig går att ge några garantier.

– Det jag kan säga är att vi i dag talar mycket med våra spelare om det här och precis som alla andra klubbar vill vi få bort matchfixning från svensk fotboll, säger Fikri Halef och förklarar att han personligen skulle vilja att allt spel på fotboll blev förbjudet.

Han säger att det är första gången han hör talas om Uefalistan och att vetskapen om att många av klubbens spelare figurerar på den inte kommer att föranleda några omedelbara åtgärder. 

En annan klubb med flera spelare på listan är division 1-klubben Landskrona Bois som vid upprepade tillfällen varit föremål för misstankar och hamnade i fokus i ett reportage i Uppdrag granskning 2014.

En tidigare spelare filmades med dold kamera och avslöjade hur han varit med om att fixa matcher i Sverige och Norge. En tidigare målvakt i klubben fanns bland dem som dömdes i skandalen kring division 1-laget Kristianstads FF. En annan tidigare Landskronaspelare dömdes i en stor matchfixningshärva i Norge.

Stängde av två spelare

Landskronas ordförande Gabriel Munck af Rosenschöld säger att det är hans övertygelse att man hade matchfixning i klubben 2013, då man också stängde av två spelare.

Händelserna förde med sig att man förbjöd mobiltelefoner i omklädningsrummet i samband med match eftersom det fanns uppgifter om att matchfixare kontaktat spelare i matchpausen.

– Jag vill bestämt tro att vi har det här bakom oss. Det goda som händelsen förde med sig är att vi från klubbens sida blivit mer vaksamma, säger Landskronabasen.

Så gott som samtliga av spelarna på listan har i dag lämnat klubben. Munck af Rosenschöld säger att han likväl kommer att kontakta Svenska fotbollförbundet för att försöka få klarhet i vilka Landskronaspelare som finns på Uefas lista.

Avvikande spel i Asien

Det är inte bara Sportradars varningssystem som slagit larm runt klubbarna. Under 2015 införde flera spelbolag, däribland Unibet och Svenska Spel, spelstopp på flera svenska lag. Detta efter att man upptäckt avvikande spelmönster främst på den asiatiska spelmarknaden. Unibet införde i oktober 2015 spelstopp på fem lag, Superettanlagen AFC United, Syrianska, och Assyriska FF samt division 1-laget Vasalund från Solna och Göteborgslaget Assyriska BK, då i division 2.

– Vi hade en allmän farhåga runt integriteten (kring dessa lags matcher), säger Eric Konings bolagets säkerhetsansvarige och tillägger att lagens matcher var spelbara igen under 2016, även om det var i något mindre utsträckning än tidigare.

AFC United slutade 2016 tvåa i superettan och kvalificerade sig för allsvenskan 2017.

”Besvärande uppgifter”

Vid sidan av Syrianska och Landskrona är AFC den klubb som har flest namn med på Uefa-listan från 2015 om spelare som misstänks kan ha deltagit i fixade matcher.

Klubbens ordförande Alex Ryssholm kommenterar misstankarna:

– Det är besvärande uppgifter, men vi har inga tecken på att våra spelare är inblandade i någon smutsaffär. Jag känner personligen inte till sådana spelare.

– Vi skulle agera kraftigt om vi vetat att någon av våra spelare var inblandade.

Efter att flera spelbolag stoppade spel på AFC:s  matcher 2015 bad klubben om ett möte med Svenska fotbollförbundet för att få klarhet i misstankarna.

Klausuler i kontrakten

Klubben valde också att vidta en rad åtgärder. Inför säsongen 2016 pratade man igenom saken med spelartruppen och betonade hur allvarligt klubben ser på matchfixning. Man skrev också från 2015 in särskilda klausuler i spelarkontrakten om förbud mot spel på egna matcher.

Klubben har också vid flera tillfällen de senaste säsongerna blivit uppmärksammad på att det både på träningar och matcher stått folk på läktarna och ”rapporterat”. Dessa personer har klubbens personal avvisat från arenan.

– Vi jobbar hårt med det här. Vi har ett bra samarbete med Svenska Spel och tror inte att de kommer klaga på oss för att vi är passiva. Vi är aktiva. Det är klubbens rykte som står på spel. Vi kommer aldrig tillåta sådana här grejer, säger Ryssholm.

Listan ett bra verktyg

Såväl svenska som utländska matchfixningsutredare som DN/UG varit i kontakt med betonar att det faktum att en spelare återfinns på Uefa-listan inte måste innebära att han varit inblandad i matchfixning, men att Sportradars varningssystem är ett bra verktyg för polis, idrottsförbund och spelbolag för att upptäcka mönster.

Att spelare representerat flera klubbar som misstänks för inblandning i matchfixning bör få varningsklockor att ringa. Så är fallet med många av spelarna på Uefa-listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet