Utbildningsminister Anna Ekström om den höga frånvaron i skolan: ”I Sverige vet vi att de barn som inte går till skolan förlorar på det”. Foto: SVT

Utbildningsministern om ökade frånvaron: ”Plugga på sommarlovet”

Uppdaterad
Publicerad

Skolfrånvaron har varit hög under den rådande coronakrisen.

För att täppa igen de kunskapsluckor som har uppstått föreslår utbildningsminister Anna Ekström (S) att barn ska studera på andra tider än den schemalagda undervisningen.

– Har skolan hållit stängt kan man faktiskt plugga på lov och helger, säger Ekström.

SVT Nyheters granskning av frånvaron i grundskolan visar att mer än hälften av alla barn i de värst coronadrabbade länen har varit hemma från skolan när situationen har varit som värst.

Efter påsken har det återgått till mer normala nivåer.

Coronapandemin

Men utbildningsminister Anna Ekström tror att frånvaron redan har fått stora konsekvenser för skolan för en lång tid framöver.

”Verkligen inte bra”

– Det är verkligen inte bra. Vi vet att det är bra för barn att gå till skolan, och enligt Folkhälsomyndigheten ska barn gå till skolan om de inte har lindriga symptom. Men jag kan inte sitta och säga vilken frånvaro som är bra och vilken som är dålig, säger Ekström i Morgonstudion.

Nu föreslår utbildningsministern att barn kan studera på lov och helger framöver:

– Jag tror att vi kommer få ägna de kommande åren till att fylla de kunskapsluckor som har uppstått. Vi har därför ökat möjligheten att flytta på ämnen och flytta på undervisning. Har skolan varit stängd kan man faktiskt plugga på sommarlovet och lördagar och söndagar framöver.

Ökad flexibilitet

Anna Ekström förklarar att man från regeringens sida har kommit med flera åtgärder för att undervisningen ska kunna bedrivas trots oro och ökad sjukfrånvaro.

– Skolverket och Folkhälsomyndigheten har kommit med råd och rekommendationer om hur man håller rent och håller distans. Vi har också gett en ökad frihet och flexibilitet med distansundervisning till barn som är hemma länge.

Anna Ekström understryker att möjligheten till distansundervisning inte ska behöva innebära extra arbete för lärare.

”Skolplikten gäller”

– Det ska inte leda till dubbeljobb. Men det kan leda till att en lärare får sitta hemma och jobba.

Ekström understryker hur viktig skolan är och att det ska vara en säker punkt för barn i kristider.

– Den ökade flexibiliteten betyder inte att skolplikten inte gäller. Skolan behövs som en trygghet för barnen under den här perioden. Det är viktigt att man håller ut och att lärare och elever orkar med i den här tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet