Rafiq al-Hariri. SVT:s korrespondent Stina Blomgren om bombmordet. Foto: John Cogill/AP/TT

15 år sedan Libanons premiärminister mördades

Uppdaterad
Publicerad

Femton år efter mordet på Libanons tidigare premiärminister Rafiq al-Hariri kom i dag domen i FN:s särskilda tribunal för Libanon. Attentatet år 2005 ägde rum vid strandpromenaden i centrala Beirut . Gärningsmannen, som inte har identifierats, detonerade en bomb som motsvarade 2000- 3000 kilo TNT när Hariris bilkonvoj passerade. Hariri och 21 andra personer dödades och flera hundra människor sårades.

Vad innebär domen?

Domen slår fast att Hizbollah-medlemmen Salim Jamil Ayyash är skyldig till mord på den tidigare premiärministern Rafik al-Hariri. Tre andra Hizbollahmedlemmar frias. Domstolen finner inte bevis för att Hizbollahrörelsen eller Syrien står bakom attentatet, men man säger att Syrien och Hizbollah kan ha haft motiv för att mörda Hariri. Hariri stod Gulfländerna och USA nära och sågs som ett hot mot Irans och Syriens inflytande i landet. Mordet kastade Libanon in i landets djupaste politiska kris efter inbördeskriget och ledde till fördjupad politisk splittring och enorma protester.

Mordet skedde för 15 år sedan. Vad har man för bevisning?

Domstolens viktigaste bevisning har varit telefontrafiken mellan Hizbollah-medlemmarna som kartlagts och som upphörde vid dådet. Men bevisningen ledde enbart till en fällande dom.

Dna-spår har visat att den explosion som tog al-Hariris liv den 14 februari 2005 utfördes av en manlig självmordsbombare som inte har identifierats.

70 utredare från 17 länder har arbetat med utredningen.

Nyligen inträffade en explosion som dödade 178 människor i Libanon.  Hur tros domen påverka landet?

Domen kommer i ett känsligt politiskt läge. Röjningsarbetet här i Beirut pågår just nu efter en av världshistoriens kraftigaste explosioner som ägde rum för två veckor sedan. Katastrofen utlöste stora protester och tvingat den Hizbollahstödda regeringen att avgå.

Domen kan polarisera landet ännu mer och öka de politiska spänningarna.

Hizbollah är en inflytelserik rörelse som terrorstämplats i flera länder – som både sitter i parlamentet här i Libanon och vars väpnade milis deltar i kriget i grannlandet Syrien. Hizbollah har vägrat att erkänna tribunalen. Nyligen sade rörelsens ledare Hassan Nasrallah att han inte är bekymrad över rättegången och att han ser samtliga de åtalade medlemmarna som oskyldiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.