”Trots en mängd larm från forskarvärlden, trots de oåterkalleliga förändringar som har observerats världen över, fortsätter våra samhällen sin färd mot en miljömässig och mänsklig katastrof,” skriver de franska studenterna i sitt manifest. Foto: Michel Lipchitz/AP/TT

20 000 franska elitstudenter vägrar ta jobb hos klimatskadliga företag

Publicerad

”Vad tjänar det att ta cykeln när man arbetar för ett företag som bidrar till påskyndandet av klimatförändringar?”

Den frågan ställer sig nära 20 000 studenter vid flera av Frankrikes allra främsta lärosäten i ett nyskrivet manifest. Studenterna lovar nu att vägra arbeta för de mest klimatskadliga företagen.

Det har gått en månad sedan uppropet såg dagens ljus. Ett antal studenter från några av Paris absoluta elitskolor inom ekonomi och teknik lanserade i slutet av september sitt ”manifest för ett ekologiskt uppvaknande”.

Studenterna kräver en övergång till en mer ekologiskt hållbar samhällsmodell och konstaterar att ”trots en mängd larm från forskarvärlden, trots de oåterkalleliga förändringar som har observerats världen över, fortsätter våra samhällen sin färd mot en miljömässig och mänsklig katastrof.”

Udden i kritiken riktas mot politiker och storföretag som man menar inte håller sig till klimatmål men man lyfter också fram privatpersoners ansvar, framförallt konsumtionsmönster.

Säger nej till jobb hos ”smutsiga” företag

Konkret säger studenterna att de i och med sina underskrifter till manifestet nu kommer att vägra ta anställning hos företag som på ett eller annat sätt ägnar sig åt omfattande miljöförstörelse.

”Vad tjänar det att ta cykeln när man arbetar för ett företag som bidrar till påskyndandet av klimatförändringar och uttömningen av jordens resurser?” förklarar man.

Inga företag pekas dock ut med namn.

20 000 namn – på väg mot ledande poster

I skrivande stund har texten fått närmare 20 000 underskrifter från universitetsstudenter runt om i Frankrike – och det är inte vilka studenter som helst.

Manifestets författare och en stor del av signatärerna studerar vid skolor som Polytechnique, HEC och Agro – prestigefyllda universitet med snäva antagningskrav där framtidens ledare inom fransk politik och näringsliv traditionellt fostras fram.

”Ju närmare vi kommer vår första anställning märker vi att det system vi ingår i driver oss mot tjänster som ofta är oförenliga med våra tankar och låser in oss i daglig inkonsekvens,” skriver studenterna, som också sig vara beredda på de karriärsmässiga uppoffringar deras engagemang kan leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.