Gränsövergången mot Egypten i Rafah öppnades under en kort period på lördagen, och 20 lastbilar fulla med förnödenheter från Röda halvmånen och FN kunde släppas in i Gaza. Men palestinska myndigheter menar att den livsnödvändiga hjälpen bara är en droppe i havet.
Palestinska hälsomyndigheten i Gaza skriver i ett uttalande att de 20 lastbilar som hittills har tillåtits korsa gränsen utgör ungefär tre procent av det dagliga humanitära stöd som kom in i Gaza före kriget.
Myndigheten riktar även kritik mot det faktum att bränsle inte släpptes in i Gaza, vilket innebär att sjukhusen inte kommer att kunna starta sina generatorer.
”De vill ha ett stopp på kriget”
Lastbilar fulla med förnödenheter står fortfarande vid gränsen och väntar på nästa klartecken. Enligt Världslivsmedelsprogrammet rör det sig om 930 ton mat som står redo vid Rafah.
SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Pablo Torres är på plats i Jerusalem.
– De jag pratar med i Gaza säger att det är bra att humanitär hjälp kommer in, men det de framför allt vill ha är ett stopp på kriget, ett stopp på flyganfallen, säger Samir Abu Eid.
USA och FN vill hålla övergången öppen
USA:s utrikesminister Anthony Blinken uppmanade i ett uttalande till att hålla Rafah-övergången öppen, så att humanitär hjälp ska kunna föras in i Gaza.
– Palestinska civilpersoner är inte ansvariga för Hamas fasansfulla terrorism, och bör inte straffas för deras handlingar, skrev utrikesministern i uttalandet.
Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skrev på X att arbetet för att få in humanitärt stöd i Gaza fortsätter.
– Folket i Gaza behöver mycket mer – en kontinuerlig leverans av det stöd som behövs, skrev han i inlägget.
I klippet hör du SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid berätta om läget i kvällens Rapport.