Det är söndagsmorgon när Uppdrag granskning träffar Martha. Hon är bara 15 år men har redan hunnit bli mamma till en liten son på ett drygt år. Pojkens pappa är en före detta FN-soldat. Honom träffade Martha i det flyktingläger dit hon flytt efter att hennes egen pappa mördats och hennes mamma blivit psykiskt sjuk.
– Han sa att han ville gifta sig med mig, det var det som… Sedan sa han att han skulle hjälpa till, försörja, stödja min mamma på sjukhuset, säger Martha.
Livet förändrades i grunden
Men så blev det inte. När FN fick veta att soldaten utnyttjat ett barn agerade de snabbt. Mannen greps, fängslades och skickades hem. Men då var Martha redan gravid – och under graviditeten fick hon dessutom det tunga beskedet att hon fått hiv. Sonen bär inte på smittan, och läkarna tror att hon kan leva länge med sjukdomen. Men hennes liv är ändå förändrat i grunden, och hon saknar att gå i skolan.
– Ja, jag saknar den mycket, jag hade så gärna velat fortsätta i år, säger Martha.
LÄS MER: Utsattes för övergrepp av soldater – tvingas bo på gatan
Unicef känner till Marthas fall. Och hon är inte det enda barnet som blivit offer för övergrepp av FN-personal. Unicef har ett skyddsprogram för de barnen. Enbart i Centralafrikanska republiken omfattas 200 barn.
”Blue helmet babies”
Uppdrag granskning har tillgång till en lista med de tre senaste årens anmälda fall av övergrepp där FN-personal misstänks ligga bakom. Av totalt 80 rapporterade fall är barn brottsoffer i hälften. I nio fall misstänks flickor ha blivit gravida genom övergrepp. FN har till och med ett namn på de här barnen – ”peacekeeper babies” eller ”blue helmet babies”. Mycket tyder dessutom på att övergreppen mot barn fortfarande pågår.
Varför kan ni inte stoppa det här?
– Du ställer en mycket viktig fråga... Men vi håller på att upprätta system för kontroll, för att aggressivt utreda, vi har ett team för omedelbar respons på plats. Vi kommer inte att sluta förrän den allra sista förövaren har försvunnit, säger den nye chefen för FN-missionen i Centralafrikanska republiken, Parfait Onanga-Anyanga.
Hans utmaning är nu att städa i organisationen och återupprätta FN:s rykte.
LÄS MER: En av FN:s största skandaler – svensk slog larm
Tilliten till FN skadad
Men för Martha och hennes familj är förtroendet och tilliten till FN ordentligt skadat. Efter att FN hade förhört Martha fick hon en säck med ris, lite mjölk, socker och motsvarande 145 svenska kronor. Sedan dess har varken Unicef eller FN hört av sig.
– I början sa Unicef att de skulle se till att få soldaten fängslad och ta hand om mamman och barnet för att hjälpa oss. Men sen... inget. Ingen hälsade på, så var det. Det blev upp till oss att ta hand om barnet. De gav oss bara en present, säger Marthas storasyster Miriélle till Uppdrag granskning.
Marthas historia är alltså känd hos Unicef och FN – utan att det på något sätt märks i hennes liv.