Hit åker kvinnor från Mellanöstern på ”abort-spa”

Uppdaterad
Publicerad

I Bombay finns en abortklinik som specialiserat sig på ”abortturism” från Mellanöstern och andra länder där abort är förbjudet. Men bakom en lyxig yta och smart affärsidé döljer sig en verksamhet som har både ljusa och mörka sidor.

Sajten ser direkt ”glossig” ut. Tanken leder direkt till ett spa och lite lyxig långhelg tillsammans. Namnet visar tydligt att här handlar det om familjen. Men det är inget spa. Det är en klinik som specialiserat sig på aborter för kvinnor från länder där det är förbjudet.

”Fritt från obehag”

Utbudet är stort, från tidiga medicinska aborter till kirurgiska. En del behandlingar är exklusiva. En kallas ”Sweet dream abortion” där man lovar att man slipper obehag. De har ett vip-paket där det tar hand om allt. De bokar flyg i business eller första klass, ordnar visum, hämtar och lämnar vid flygplatsen och vill man vila upp sig på hotell några dagar efteråt så är det inget problem. Informationen finns på tretton språk.  

Friktion

De tar emot kvinnor från hela världen, men en klar majoritet, 80 procent, kommer från länder i Mellanöstern där abort är förbjudet. Deras klienter är alla möjliga, säger läkare på kliniken. Det kan vara affärskvinnor som jobbar i regionen, amerikanska soldater stationerade i exempelvis Afghanistan men den största gruppen som de hjälper är filippinskor som gästarbetar i Mellanöstern. 

– De är absolut flest. De har blivit gravida och kan inte få hjälp i de länder där de jobbar men då finns vi och kan hjälpa dem, berättar en av läkarna för SVT:s Friktion.

Affärerna blomstrar

Hur det kommer sig att just hembiträden från gulfstaterna är en stor grupp som de hjälper vill de inte svara på eller spekulera i. Läkarna är noga med att berätta att förtroendet mellan dem och kvinnorna är absolut. De vill också måna om personalen så när vi besöker kliniken får vi inte filma eller visa några ansikten. Abort är lagligt i Indien sedan 1971, men som i många andra länder så är det ett känsligt ämne.  

 – Allt vi gör här är konfidentiellt. Det är väldigt viktigt.  

Kliniken är en succé. För fem år sen när de började marknadsföra sig utanför Indien så var det ungefär en kvinna i veckan som kom dit för att få hjälp. Nu är det omkring tre om dagen och de har öppet alla veckans dagar. Alla årets dagar. På sajten uppger de att verksamheten inte är vinstdrivande, men frågor på hur mycket de  tar betalt för exempelvis vip-paketet där de lovar att ordna allt som klienten frågar efter vill de inter berätta. Det är hemligt. Men de vill expandera. 

– Vi skulle önska att vi kunde hjälpa fler kvinnor men det är besvärligt med regler för vissa länder. Det är svårt för kvinnor från exempelvis Pakistan att få visum hit, berättar en av läkarna.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet