Advokaten: ”Sällan sett så ojämnt äktenskapsförord”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt makarna Hagens äktenskapsförord så skulle Anne-Elisabeth Hagen inte ha tillgång till något av makens förmögenhet, skriver NRK.

Detta får advokaten Randi Birgitte Bull att reagera.

– Jag har sällan sett ett så ojämnt äktenskapsförord, säger hon till NRK.

Under måndagen greps Tom Hagen misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen som har varit försvunnen sedan oktober 2018.

Polisen är förtegen om bevisläget och motivet – men tror inte att frun har kidnappats.

Anne-Elisabeth Hagen

Nu publicerar NRK delar av paret Hagens äktenskapsförord som upprättades 1987 – som visar att Anne-Elisabeth inte hade rätt till något av makens förmögenhet.

Tomt, Citroën och 200 000

I dokumentet framgår det att alla Tom Hagens företag och aktieinnehav står i hans namn – medan Anne-Elisabeth Hagen tillskrivs en tomt i Biri kommun, 200 000 norska kronor i form av en gåva från maken samt en Citroën BX 14 RE eller en annan bil i motsvarande standard.

Vidare slås det fast att allt som Tom Hagen i framtiden förvärvar genom arv, gåvor, lön eller avkastning eller på annat sätt ska tillhöra hans enskilda egendom.

Med enskild egendom menas här att vissa tillgångar kan hållas utanför det gemensamma ägandet vid bodelning.

På samma sätt, står det i dokumentet, ska allt som Anne-Elisabeth ärver från sin familj betraktas som hennes enskilda egendom.

Svårt att säga om det är giltigt

– Jag har arbetat som advokat i över 25 år och arv och bodelning utgör en viktig del av min verksamhet. Jag har sett många äktenskap genom min praxis, men sällan sett ett äktenskapsförord som verkar så ojämnt, säger advokat Randi Birgitte Bull, på advokatbyrån Bull & co, till NRK.

Bull förklarar vidare att det är svårt att säga om äktenskapsförordet är giltigt, men att det vid första anblick framstår som att Tom Hagen har säkrat sin enskilda egendom i form av aktier medan de gemensamma boendena ägdes tillsammans av makarna.

Förlorade sin del av boendet

Enligt Bull är det dock möjligt enligt norsk lag att helt eller delvis frångå ett äktenskapsförord om utgången framstår som orimlig för en av parterna.

1993 utfördes en ändring av äktenskapsförordet vilket innebar att Anne-Elisabeth inte längre ägde sin del av den gemensamma bostaden i Lørenskog som istället skrevs över på maken. Anledningen var att Anne-Elisabeth inte ansågs ha behov av sin del då hon nyligen hade ärvt sina föräldrars bostad.

– Det är högst orimligt att hon skulle behöva ge upp sin del bara för att hon fått ärva av sina föräldrar, säger Randi Birgitte Bull.

NRK har sökt Tom Hagens advokat Svein Holden för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anne-Elisabeth Hagen

Mer i ämnet