AFD:s toppkandidat Alexander Gauland säger att partiet ska motarbeta Merkel och ”återta vårt land och vårt folk”. Men det är för tidigt att säga vad som kommer att hända, enligt statsvetarprofessor Rutger Lindahl.
– Än så länge ska man vara försiktig med att spekulera i var det högerpopulistiska partiet till slut hamnar, säger Rutger Lindahl, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, till TT och fortsätter:
– Det är inte överraskande att de går över till tvåsiffrigt, men att de skulle komma upp i 13 procent hade nog få räknat med, säger han.
Chockerande för många tyskar
Mats Karlsson är Tysklandsexpert och direktör för Utrikespolitiska institutet. Enligt honom är AFD:s frammarsch i tyska valet överraskande.
– Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernationalistiskt i sin karaktär, och det är anmärkningsvärt och chockerande för många tyskar. Partiet har gått från bara några procent av väljarstödet till att bli landets tredje största parti. Det är även första gången sedan 1960-talet som ett högernationalistiskt parti kommer in i tyska förbundsdagen. Det påverkar inte regeringsutövandet, men det kommer påverka Tyskland, säger han till TT.
Åkesson: ”Ett systerparti”
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson reagerar positivt på AFD:s framgångar.
– Att AFD kommer in i parlamentet kan skapa stabilitet framöver, att vi får ett systerparti i Tyskland, säger Jimmie Åkesson, som kommenterar valet i SVT Nyheters studio.
Vidare säger Åkesson att SD och AFD har många gemensamma frågor.
Missnöjesröster
Enligt Anke Schmidt Felzmann, forskare på Utrikespolitiska institutet, röstade 60 procent av AFD-väljare bara på partiet för att de var missnöjda med övriga partier. Hon refererar till en tysk opinionsundersökning och menar att de flesta AFD-väljare inte är övertygade anhängare av partiet.