• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Afghanistan vädjar om läkemedel och medicinsk hjälp efter skalvet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda och skadade efter jordbävningen i Afghanistan fortsätter att stiga. Nu larmar talibanregimen om att det inte finns tillräckligt med medicinsk utrustning för att ta hand om alla som drabbats.

Myndigheternas sökande efter överlevare avslutades under fredagen. Jordbävningen av magnitud 6 inträffade 160 kilometer söder om Kabul och den bergiga Pakititaprovinsen är hårt drabbad. Minst 1 160 personer miste livet i skalvet och över 1 600 personer är skadade, enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Bakhtar. Många hem har förstörts, siffran varierar från som lägst 3 000 och som högst 10 000.

– Hälsodepartementet har inte nog med läkemedel – vi behöver medicinsk hjälp och andra förnödenheter, det här är en stor katastrof, säger Mohammad Nassim Haqqani, talesperson för krisberedskapsmyndigheten, till Reuters.

Flera länder har skickat hjälp, bland annat Indien som skickat 27 ton med nödutrustning: tält, sovsäckar och filtar samt ett tekniskt team. Europeiska länder bidrar också med stöd men många understryker att man stöttar via FN:s hjälpinsatser – inte genom talibanregimen.

Jordbävningar i Afghanistan

Det bergiga Afghanistan och stora delar av södra Asien drabbas ofta av förödande jordbävningar. Bristfälligt konstruerade bostäder, sjukhus och andra byggnader gör att följderna blir svåra.

2015 omkom över 200 människor i en jordbävning i Afghanistan och i grannlandet Pakistan.

2002 omkom runt 1 000 människor i ett skalv i norra Afghanistan och 1998 miste minst 4 500 människor sina liv i ett jordskalv i landets nordöstra delar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.