När IS i Syrien besegrades 2019 raserades terrorgruppens projekt att bygga ett kalifat där. Men IS-anhängare finns fortfarande kvar, speciellt i de östra delarna av Syrien som vetter mot Irak.
– Sovande celler och fickor finns kvar och kan mycket väl börja agera igen. Vi har sett att de gjort det i Syrien, Irak och andra delar av den muslimska världen, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.
”IS svurna fiende”
Jihadistgruppen HTS har sagt att man ska distansera sig från IS men Mohammad Fazlhashemi ser risker med det omvälvande politiska läget och pekar på exemplet Egypten där Muslimska brödraskapet tog makten efter att diktatorn Hosni Mubarak fallit.
– Då såg man hur sympatin för fundamentalistiska salafistiska grupper började växa och att Muslimska brödraskapet började gira åt det hållet för att kunna locka till sig väljare. Risken för att samma sak skulle kunna hända i Syrien är mycket stor, säger han.
Orwa Ajjoub, som studerat jihadistgrupper i Syrien, kallar den nu styrande gruppen HTS ”IS svurna fiende”.
– Jag tror HTS har för avsikt att utplåna IS närvaro i Syrien, säger Orwa Ajjoub, som är doktorand vid Malmö universitet.
Han tror att ett lugnt inrikespolitiskt landskap och goda internationella relationer skulle öka chanserna att lyckas med det.
Bärare av IS symbol förnekar samröre
Den svarta flaggan med den muslimska trosbekännelsen skriven i vitt, IS kännetecken, har han sett många gånger under sitt fältarbete i Syrien. Enligt honom bär en del konservativa muslimer den utan att nödvändigtvis vara IS-anhängare.
– En del av dem är ultrakonservativa och för dem handlar det om muslimsk identitet, inte om anknytning till IS.
Mohammad Fazlhashemi tycker inte att man kan slippa undan så lätt.
– Det finns tusentals olika designer av den här trosbekännelsen, men det finns bara en som är IS varumärke. Om man viftar med det så är man antingen aningslös eller så är man anhängare eller sympatiserar med IS, säger han.
I klippet: Se var i Syrien som IS-flaggorna har synts.