Jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som tagit över Syrien, sade sig strax efter maktövertagandet vilja ha ett lugnt maktskifte. Dessutom vill man påbörja ett nytt kapitel i landets historia.
”Vi förklarar Damaskus fritt från tyrannen Bashar al-Assad. Till de fördrivna över hela världen – ett fritt Syrien väntar på er”, skrev gruppen i ett uttalande.
Men just nu råder oreda i landet och osäkerheten är stor kring vem som ska styra landet – och hur.
– Väldigt många syrier är väldigt glada över att diktaturen har fallit och att man får en chans att återuppbygga landet. Men den absoluta majoriteten är också väldigt orolig för vad som kommer hända härnäst, säger Danielle Barsoum Malki, som är policyrådgivare vid Palmecentret och som har arbetat med Syrienfrågor.
Tror inte på HTS-regering
Assad-regimen har haft Syrien i sitt grepp i över 50 år. Men att HTS själva skulle ta makten över landet ser Barsoum Malki som osannolikt. I alla fall inte på ett demokratiskt vis.
– Syrien består av en mängd olika etniska och religiösa grupper. Jag ser inte att civilsamhället skulle rösta fram en regering som för en islamistisk politik. HTS kan inte själva få makten, inte på ett legitimt sätt i alla fall, säger hon.
Flera internationella aktörer, däribland USA, EU-länder och Nato, har uttryckt optimism inför det nya läget i Syrien. Dessa typer av aktörer kommer ha en viktig roll framöver, tror Danielle Barsoum Malki.
– EU måste vara med aktivt och försöka bidra till en fredlig och demokratisk övergång.
Frågan på allas läppar är vad som kommer hända nu – blir det ett fredligt maktskifte eller ännu mer oroligheter? Danielle Barsoum Malki listar tre möjliga scenarier i klippet.