Säkerhetsstyrkor ska ha stormat redaktionen i Tunisiens huvudstad och skickat ut journalisterna därifrån, det skriver Al-Jazeera i en rad inlägg på Twitter samt på sin sajt.
Inledningsvis är uppgifterna knapphändiga. Tv-kanalen uppger både att det rört sig om ett 20-tal ouniformerade polismän och minst 10 kraftigt beväpnade som tagit sig in.
Detta sker efter det senaste dygnets politiska drama, där landets president Kaïs Saied avsatt premiärminister Hichem Mechichi och stängt parlamentet.
En ny premiärminister kommer att utses, enligt presidenten.
Avsättandet är en eskalering av den politiska krisen i landet och det styrande Ennahda-partiet, landets största parti, anser det handlar om ”en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen”.
Oroligheter i Tunisien
"Många har svårt att tro sina ögon"
Mycket är fortfarande oklart kring vad som faktiskt har skett i Tunisien det senaste dygnet, enligt Fanny Härgestam, utrikesreporter på Sveriges Radio, som bevakat landet i flera år.
President Kais Saieds kritiker hävdar bestämt att han genomfört en statskupp, medan han själv påstår att han agerat enligt konstitutionen.
Det faktum att Saied är respekterad av många har gjort att reaktionerna på hans agerande bland flera tunisier varit förvåning, enligt Härgestam.
- Det är många som har svårt att tro sina ögon. Men vi vet som sagt inte.
Största partiet söker nyval i orons Tunisien
Tunisiens största parti Ennahda uppmanar president Kaïs Saied att hålla nyval. De ändrar även budskapet till sina anhängare och ber dem förespråka solidaritet över uppror.
Först manade partiet sina anhängare att ta till gatorna för att demonstrera mot hur Tunisiens president Kaïs Saied avsatt premiärminister Hichem Mechichi och pausat parlamentets arbete. Något som leddet till sammandrabbningar mellan de båda sidorna.
På tisdagen ändrade sig Ennahda-partiet, landets största som avsatte Mechichi tillhör, och uppmanar i stället tunisier till dialog.
De uppmanar också president Saied att hålla nyval, i stället för att "bygga en envåldsmakt".
Samtidigt har den sparkade Mechichi meddelat att han kommer att hörsamma presidenten och lämna över makten till den person som presidenten utser som ny premiärminister.
Under måndagskvällen införde presidenten ett nattligt utegångsförbud samt förbjöd fler än tre personer att samlas på offentliga gator och torg.
Den svåra ekonomiska och sociala situationen i Tunisien har förvärrats av pandemin och är en nyckelfaktor till att presidenten i söndags kväll avsatte premiärministern.
USA manar till en öppen dialog med alla politiska aktörer och lovar nu att hjälpa landet i kampen mot covid-19. Över 18 000 människor har avlidit i sviterna av covid-19 i Tunisien, som har omkring tolv miljoner invånare.
(TT)
- Tunisiens president har det senaste dygnet träffat företrädare för fackförbund, arbetsgivarorgansiationen och instutitioner, för att försäkra att han tänker agera inom konstitutionen och att det här är en 30 dagars frysning av parlamentets aktiviteter, säger Anna Block Mazoyer, Sveriges ambassadör i Tunisien, i SVT:s Morgonstudion.
- Alla vet om att det finns en hel del parlamentariker som är korrupta och han säger att han vill gå till botten med det och ställa dem inför rätta, säger hon.
Blinken i samtal med Saied - manar till demokrati
USA:s utrikesminister Antony Blinken var under måndagen i kontakt med Tunisiens president Kais Saied, rapporterar TT.
"Han uppmuntrade president Saied att följa de demokratiska principer och mänskliga rättigheter som är grunden i Tunisiens styre," skriver USA:s utrikesdepartement om telefonsamtalet.
Presidenten avfärdar statskuppsanklagelser
De som påstår att det som skett i Tunisien är en statskupp borde se över sina kunskaper om konstitutionen, hävdar president Kais Saied i ett uttalande.
Presidenten anser att alla de beslut han tagit den senaste tiden ligger helt i linje med grundlagen.
Han uppmanar även till lugn och hoppas att landet kan undvika oroligheter.
Ex-presidenten: Rör sig om en kupp
Det råder inget tvivel om att president Kais Saied har genomfört en statskupp. Det anser hans föregångare på posten, Moncef Marzouki.
- Hela tanken när vi skrev konstitutionen var att presidenten inte skulle ha all makt, säger han till Al Jazeera.
Kais Saied hävdar själv att han agerat helt enligt lagen.
Tunisien har beskrivits som det demokratiska undantaget i kölvattnet av den Arabiska våren för tio år sedan. Men landet förtjänar inte längre ryktet som en framgångssaga, enligt Marzouki som lyfter fram hur landet nu plågas av två kriser - en politisk och en hälsorelaterad med anledning av pandemin.
FN uppmanar till lugn efter den dramatiska utvecklingen i Tunisien.
- Alla konflikter och meningsskiljaktigheter ska lösas genom dialog", säger en talesperson till generalsekreteraren António Guterres enligt Reuters.
Samma budskap kommer även från USA och Arabförbundet.
FN-talespersonen vill dock inte säga något om huruvida FN betraktar det som har hänt som en statskupp.
Fler ministrar tvingas bort av presidenten
Dagen efter att president Kaïs Saied avsatt landets premiärminister tvingas ytterligare två ministrar sluta, rapporterar Al Jazeera.
Det handlar om försvarsministern Ibrahim Bartaji den tillförordnade justitieministern Hasna Ben Slimane.
Presidenten har tidigare meddelat att duon ska bytas ut.
Al Jazeera fördömer stormning
Tv-bolaget Al Jazeera fördömer den tunisiska polisens stormning av tv-kanalens redaktion i Tunis.
"Al Jazeera uppmanar tunisiska myndigheter att tillåta journalister att arbeta obehindrat och tillåtas att utöva sitt yrke utan rädsla och påtryckningar", skriver bolaget i ett uttalande.
Även organisationen Reportrar utan gränser har fördömt agerandet.
Sammandrabbningar vid parlamentsbyggnaden
Anhängare till den avsatte premiärministern Hichem Mechichi har under dagen demonstrerat utanför parlamentet i Bardo. Där har det skett sammandrabbningar med anhängare till president Kaïs Saied, rapporterar Reuters. Demonstranterna ska ha kastat sten, ägg och flaskor mot varandra.
Vid parlamentsbyggnaden fanns också hundratals kravallutrustade poliser.