Al-Qaida-terrorist dödad

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske medborgaren Anwar al-Awlaki, som anses tillhöra terrornätverket al-Qaida i Jemen, har dödats uppger Jemens försvarsdepartement enligt Reuters.

Jemens försvarsdepartement uppger att al-Awlaki dödades av landets militära styrkor. Även en högt uppsatt amerikansk tjänsteman bekräftar att al-Awlaki och ytterligare misstänkta medlemmar i al-Qaida har dödats vid militära insatser.

Dödades vid flygräd

Militära källor i Jemen uppger enligt Reuters att al-Awlaki dödades vid en flygräd mot mål i norra delen av landet, mot gränsen till Saudiarabien. Det var dock oklart i fall amerikanska förarlösa drönarplan hade använts vid attacken.

Viktig kugge i al-Qaida

I maj anföll drönare ett mål där al-Awlaki misstänktes hålla till, men då undkom al-Awlaki attacken. USA har flera gånger markerat att al-Awlaki ska oskadliggöras, då han ses som en viktig kugge i terrorgruppen al-Qaidas gren på den arabiska halvön (Aqap).

-Herr Awlaki är ett problem. Han är definitivt en del av al-Qaida och Aqap. Han är inte bara en predikant, sade John Brennan som är president Barack Obamas antiterroristexpert.

Försökte spränga flygplan

Den muslimske predikanten al-Awlaki misstänks ha lett flera attacker mot USA, såsom ”kalsongbombarens” försök att spränga ett flygplan på juldagen 2009.

USA-födde Anwar al-Awlaki var också i kontakt med den amerikanske armépsykiatern Nidal Malik Hasan, som sköt ihjäl 13 människor på militärbasen Fort Hood i Texas i november 2009.

TT

al-Qaida på Arabiska halvön

• Anwar al-Awlaki anses vara en ledare inom al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap), baserad i Jemen.

• I oktober 2010 skickade gruppen paketbomber till USA, men de upptäcktes på vägen och skadade ingen.

• Aqap påstår sig ha sprängt ett fraktplan som störtade i Dubai i september 2010, men det betvivlas.

• Gruppen tros ligga bakom ”kalsongbombaren” Umar Farouk Abdulmutallabs försök att spränga ett flygplan i USA på juldagen 2009.

• Aqaps ”nyhetsmagasin” Inspire tros vara skapat av en annan amerikansk medborgare, Samir Khan.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.