Kvinnan, som har skrivit sammanlagt sju klagomål om Aleksandra Archipova, kallar sig själv för Anna Karabkova. Hennes identitet är okänd, men hon uppger att hon är i 40-årsåldern, bor i en storstad och jobbar deltid. På sin fritid tittar hon igenom alla sändningar av oberoende ryska kanaler för att hitta intervjupersoner som hon kan ange.
– I förrgår intervjuades min kollega från universitetet av tv-kanalen Dozjd och dagen efter hade Anna Karabkova skrivit ett klagomål till polisen och universitetet. Det funkar, folk blir väldigt rädda, berättar Aleksandra Archipova.
Tre grupper av angivare
I mejlkonversationen med antropologen beskriver Anna Karabkova sig själv som ”professionell obetald angivare”. Enligt Archipova, som delar in angivarna i tre olika grupper, tillhör Karabkova den grupp som skvallrar på andra på grund av sina moraliska övertygelser.
– De anser att alla runtomkring är fiender och att deras uppgift är att identifiera sådana, säger Archipova.
En andra grupp sysslar med angiveri för att få ut något – folk har exempelvis angett grannar som lovat att renovera en trappuppgång men inte gjort det. Den tredje gruppen anger för att hämnas. Efter ett bråk bestämde sig en person till exempel för att skriva ett klagomål om att en av hans vänner stod på Ukrainas sida.
”Blir peppad att ange ännu fler”
Enligt Aleksandra Archipova går många rykten om att angivarna egentligen är anställda vid den ryska federala säkerhetstjänsten FSB. Själv tror hon inte på det:
– Alla ryssar som är emot kriget skulle vilja att all ondska kom från myndigheter som man kan slåss mot, som FSB. Ingen vill tro att en kvinna kan skrämma upp så många. Men sådana människor har alltid funnits och kommer alltid att finnas.
– Jag är säker på att det finns nån gammal gubbe i Sverige som alltid klagar på att grannarna spelar för hög musik. Skillnaden mot dagens Ryssland är att Karabkovas klagomål resulterar i att folk får sparken eller grips, vilket gör att hon blir peppad att ange ännu fler.