En delad bild som visar två scener: till vänster en överfull båt med migranter som stiger ombord, och till höger en person i röd tröja som sitter vid ett skrivbord i en kontorsmiljö. Båten verkar befinna sig vid en hamn under en klar himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är mycket mindre. Under hela 2024 har det bara varit två båtar med 150 personer totalt”, säger Mimma Antonaci, chef för Röda korset i Lecce. Foto: SVT

Allt färre migranter kommer till Italien – minskat med över 60 procent

Publicerad

Antalet migranter som tar sig till Italien över Medelhavet har tidigare ökat – men i år har de minskat med över 60 procent.

Trendbrottet ses som en politisk triumf för Meloni, men människorättsorganisationer varnar för att allt fler dör när de tar en farligare rutt.

I fjol tog sig 155 000 migranter illegalt till Italien, men i år har mindre än hälften så många kommit till landet.

För premiärminister Giorgia Meloni och hennes regering, som slutit avtal med bland annat Tunisien och Libyen för att stoppa migranterna, är trendbrottet en politisk triumf. Samtidigt varnar oppositionen och människorättsorganisationer för att allt fler migranter nu dör i öknen eller havet när de tar den farligare rutten till Europa via Kanarieöarna.

Färre migranter

På Röda Korsets mottagningscenter i Lecce är man vana att hjälpa mängder av nödställda migranter, men nu kommer mycket få dit.

– Under en period tog vi hand om fem, sex migrantbåtar om dagen. Men nu är de mycket färre. Under hela 2024 har det bara varit två båtar med 100 till 150 personer totalt. Det är en stor minskning vi ser, säger chefen Mimma Antonaci.

Hör SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup om minskningen av migranter till Italien i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.