Amnesty har granskat polisens agerande i europeiska länder som till stor del varit nedstängda under coronapandemin och där innevånarnas rörlighet har varit kraftigt begränsad. Enligt Amnesty har polisen och andra brottsbekämpande myndigheter många gånger brutit mot mänskliga rättigheter när de försökt upprätthålla de restriktioner respektive land infört.
– Upprätthållandet av nedstängningen har lett till diskriminering och har haft en oproportionerligt stor effekt på särskilda grupper, inklusive etniska minoriteter, flyktingar och hemlösa, säger Marco Perolini som tillägger att det är en utveckling som finns i många europeiska länder.
– Det här är en trend som vi sett, inte bara i ett eller två utan i 12 europeiska länder.
Pekar ut 12 länder i rapporten
De länder som Amnesty pekar ut i sin rapport är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Rumäninen, Serbien, Slovakien, Spanien, Storbritannien och Ungern.
Enligt Amnesty får ett brytande av ett utegångsförbud eller någon annan begränsning av den fria rörligheten aldrig motivera en överdriven maktanvändning av polisen. Organisationen oroar sig över de rapporter som man fått in om olaglig maktanvändning mot människor som inte tycktes erbjuda något motstånd eller utgöra något betydande hot. Det handlar bland annat om poliskontroller, böter, obligatoriska coronatester och utplacering av militär i flyktingläger.
– Det har begränsat de mänskliga rättigheterna hos marginaliserade grupper och personer som upplevt stigmatisering, diskriminering och våld redan innan pandemin, skriver Amnesty.
Granskningen gjordes mellan mars och juni då upprätthållandet av ländernas restriktioner övervakades. Organisationen studerade mediers bevakning och samarbetade med icke-statliga organisationer i de granskade länderna. Dessutom gjordes ett 30-tal telefonintervjuer med personer som på olika sätt påverkats av polisens åtgärder, jurister och lokala myndigheter.