En cell i Huntsville i Texas med en brits som används vid avrättningar. Fotot är taget 2008. Foto: TT

Amnesty: Minskning av antalet dödsstraff efter tidigare rekordår

Uppdaterad
Publicerad

Minst 993 personer avrättades i 23 länder runt om i världen under förra året. Det är en liten minskning från föregående år, enligt människorättsorganisationen Amnestys årliga rapport.

– Men sen ska man komma ihåg att för ett land som Kina har vi inga siffror eftersom det är en statshemlighet, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty.

Antal länder som genomförde avrättningar under förra året var lika många som 2016, men antalet avrättningar var fyra procent färre. Jämfört med 2015, som var något av ett rekordår efter det att Pakistan återinförde dödsstraffet 2014 efter skolattacken i Peshawar, är det en minskning med 39 procent.

Siffrorna inkluderar inte de tusentals avrättningar som man tror har genomförts i Kina, som fortsatt räknas som det land som avrättar flest människor.

Utöver Kina skedde 80 procent av avrättningarna förra året i Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan.

– Det som är oroande är att de länder som fortsätter att avrätta människor, även om de är få, ofta gör det i strid med internationell rätt. De avrättar människor för brott som man inte får döma till döden för, som narkotikabrott och sådant som kallas för ”brott mot staten”, säger Ami Hedenborg.

Afrika visar vägen

Afrika söder om Sahara sticker ut som en förebild i Amnestys rapport. Guinea blev det 20:e landet söder om Sahara att avskaffa dödstraffet helt. Samtidigt avskaffade Kenya dödsstraff som ett obligatoriskt straff för mord och Burkina Faso och Tchad tog steg i riktning mot ett förbud.

Endast två länder söder om Sahara – Sydsudan och Somalia – genomförde avrättningar under 2017, vilket kan jämföras med fem länder året innan. Däremot finns det rapporter om att Botswana och Sudan har genomfört avrättningar i år.

”Dödsstraff ett brott i sig”

Trots en positiv trend ser Amnesty att det finns länder som går åt andra hållet.

– Länder som Filippinerna till exempel, där president Duterte säger att han vill ha tillbaka dödsstraffet. Donald Trump har ju också uttalat sig om att han vill ha dödsstraff för knarkhandlare. Det finns sådana tongångar på några håll, men det är fantastiskt att se att det går framåt i många länder.

I dag tillämpar över två tredjedelar av världens länder inte dödstraff och 106 länder har helt avskaffat det, enligt Amnesty. Utöver Guinea avskaffade även Mongoliet dödstraff för alla brott under 2017.

– Vi ser ju inte det här som ett straff utan som ett brott i sig, att avrätta sina egna medborgare.

Siffror ur Amnestys rapport

2017 genomfördes minst 993 avrättningar i 23 länder

Två länder avskaffade dödsstraff helt för alla brott: Guinea och Mongoliet

Flest antal avrättningar skedde i Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan – i den ordningen

Minst fem personer som var under 18 år när brottet begicks ska ha avrättats i Iran

Minst 2 591 dödstraff utfärdades i 53 länder

106 länder hade när 2017 var slut avskaffat dödsstraff för alla brott

Här är staterna som genomförde avrättningar 2017

Följande stater genomförde avrättningar i sina länder, inom parentes antalet avrättningar enligt Amnesty Internationals uppgifter.

  1. Kina (1 000)
  2. Iran (507+)
  3. Saudiarabien (146)
  4. Irak (125+)
  5. Pakistan (60+)
  6. Egypten (35+)
  7. Somalia (24)
  8. USA (23)
  9. Jordanien (15)
  10. Singapore (8)
  11. Kuwait (7)
  12. Bangladesh (6)
  13. Palestinska staten (6)
  14. Afghanistan (5)
  15. Malaysia (4+)
  16. Japan (4)
  17. Sydsudan (4)
  18. Bahrain (3)
  19. Jemen (2+)
  20. Belarus / Vitryssland (2+)
  21. Förenade Arabemiraten (1)
  22. Nordkorea (okänt)
  23. Vietnam (okänt)
  • Där + anges avses att siffran framför är ett av Amnesty bedömt minsta antal avrättningar, det handlar således sannolikt om fler.
  • I fallen Nordkorea och Vietnam är Amnesty övertygade om att det åtminstone ägt rum mer än en avrättning per land, men något antal har inte kunnat fastställas.
  • Enligt Amnesty International kan avrättningar även genomförts i Lybien och Syrien, detta har emellertid inte kunnat fastställa saken av människorättsorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.