Foto: TT

Än en gång hamnar Uzbekistan på terrorkartan

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm, massakern på en nattklubb i Istanbul, bombådet i S:t Petersburgs tunnelbana samt åtskilliga andra attacker i Ryssland. Och nu New York. Än en gång kopplas Uzbekistan samman med terrorism.

29-årige Sayfullo Saipov pekas ut som skyldig till dådet på Manhattan, som hittills krävt åtta människors liv. Han har bott i USA sedan 2010, men är uzbekisk medborgare. En nationalitet han delar med flera andra terrorister på senare år.  Enligt vad som läckt från förhören verkar Saipovs motiv ha varit terror i Islams namn, han har bland annat sagt sig vara trogen IS.

De uzbeker som tidigare begått terrorbrott delar ofta bakgrund.

Terrordåd på Manhattan

Lätta byten

– Många har varit outbildade gästarbetare som levt under ganska eländiga förhållanden i de länder där de arbetar. Ofta är de sökare samtidigt som de har dåliga kunskaper om religion. Det har gjort dem till lätta byten för islamistiska hatpredikanter och sekter, säger Elin Jönsson, SVT:s förra korrespondent i Ryssland som gjort flera reportage om kopplingen mellan Uzbekistan och terrorism.

Ordnad tillvaro

Det som skiljer Sayfullo Saipov från den gängse bilden är att han levt i USA ända sedan 2010. Dessutom under vad som framstår som ganska normala levnadsförhållanden med uppehållstillstånd, jobb, familj och bostad.

Elin Jönsson, SVT:s förra korrespondent i Ryssland. Foto: SVT

Det mesta talar också för att det är i USA som han blivit radikaliserad, inte i hemlandet som han lämnade när han var 22 i jakten på försörjning.

Förtryck och fattigdom

Totalt har flera miljoner uzbeker sökt sig bort från fattigdom och korruption för att hitta jobb i utlandet.

– Utbildningssystemet i Uzbekistan är uselt, så det är främst unga som reser. De flesta till Ryssland men även Turkiet, Saudiarabien, Europa och USA. Den uzbekiska ekonomin har blivit beroende av de pengar som gästarbetarna skickar hem till sina anhöriga, berättar Elin Jönsson.

Karta på Uzbekistan. Foto: SVT

Ända sedan självständigheten efter Sovjetunionens kollaps har den tidigare delrepubliken Uzbekistan styrts med järnhand och utvecklats till ett av världens mest slutna länder. All opposition, både religiös (islam är den vanligaste religionen) och politisk, har slagits ned.

Radikalisering

Repressionen har lett till att många uzbeker blivit religiöst radikaliserade. Åtskilliga har tagit sig till grannländerna där de sedan blivit rekryterade av IS, berättar Elin Jönsson

– Sammanlagt handlar det om tusentals uzbeker som tagit sig till Syrien för att strida. Jag har besökt uzbekiska byar i Kirgiszistan där 30-40 människor rest. Så visst finns det extremister.

Terrordåd med koppling till Uzbekistan

  • Lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Fem människor dödades.
  • Sprängattentaten i S:t Petersburgs tunnelbana i april 2017. 14 människor omkom.
  • Massakern på nattklubben Reina i Istanbul i december 2016. 39 människor sköts till döds.
  • Sprängdåd på Istanbuls flygplats, Juni 2016. 44 personer dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet