• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brasiliens president Jair Bolsonaro är på kollisionskurs med både ministrar och landets guvernörer om coronahanteringen. Foto: Evaristo Sa, AFP / TT

Analys: ”Det politiska kaoset överskuggar faktiskt coronapandemin”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Bolsonaro tappar sin andra hälsominister på mindre än en månad. Brasilien befinner sig nu i fullt politiskt kaos samtidigt som coronaviruset slår allt hårdare mot jättelandet. Nyhetstempot i Brasilien är så uppskruvat att det är svårt att hänga med även för den som sitter klistrad vid nyhetssändningar och twitterflöden.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Den förra hälsoministern Henrique Mandetta fick sparken efter bråk med Bolsonaro om hur coronapandemin skulle hanteras – ersättaren Nelson Teich avgår i protest mot presidentens krishantering. När Teich fick jobbet som hälsominister beskrevs han som en Bolsonaro-anhängare och väntades vara mer välvillig till presidentens linje. Sakta men säkert har dock även Teich hamnat på kollisionskurs med presidenten.

Under de senaste dagarna har konflikten bland annat handlat om Bolsonaros krav på att malariamedicinen klorokin ska rekommenderas mot covid-19 trots att det är en behandling med svagt vetenskapligt stöd och allvarliga biverkningar.

Över 14 000 har dött i Brasilien

Det politiska kaoset i Brasilien – även justitieministern avgick för tre veckor sedan – gör att coronapandemin faktiskt hamnat i medieskugga. Det har nog inte skett i något annat land i världen. Men virusets framfart ger all anledning till oro. Smittkurvan i Brasilien pekar brant uppåt och enligt de senaste siffrorna finns nu över 200 000 bekräftade coronafall och drygt 14 000 har dött av covid-19. Samtidigt har brasiliansk media satt frågetecken kring den officiella statistiken och mörkertalet tros vara stort.

Nu avgår alltså Teich i protest. Och frågan är vad det politiska kaoset och frånvaron av en enhetlig strategi för att möta coronapandemin betyder för virusets fortsatta framfart i världens femte största land. Världshälsoorganisationen WHO uttrycker oro för utvecklingen i Brasilien och understryker betydelsen av tydliga riktlinjer från myndigheterna. Situationen i Brasilien är den motsatta – Bolsonaro ligger i öppen konflikt med landets guvernörer som infört åtgärder för social distansering mot presidentens vilja.

Bolsonaro använder Sverige som exempel

Men i stället för att backa har Bolsonaro skärpt sin retorik. I ett möte med företagsledare kallade han konflikten med landets guvernörer för ett krig och bad om hjälp med att öka pressen för att ekonomin ska öppnas igen. På en pressträff under torsdagen sade presidenten att fler kommer dö i hunger än av viruset och att den brasilianska ekonomin kan krascha helt om folk inte får jobba. Och så använde han Sverige som ett positivt exempel på ett land som inte stängt samhället.

Det snabba ekonomiska raset gör Bolsonaro alltmer desperat – valutan har i veckan fallit till ny bottennivå, kapitalflykten är omfattande och enligt en ny prognos kommer Brasiliens ekonomi krympa med nästan åtta procent.

Hälsoministern Teichs avgång har redan orsakat kastrullprotester i Brasiliens storstäder. Enligt färska opinionsundersökningar har Bolsonaros stöd fallit rejält under coronakrisen även om hans sätt att lyfta hur coronaåtgärder slår mot ekonomin faktiskt ökat presidentens stöd något i den fattigaste delen av befolkningen.

Samtidigt kommer signaler från huvudstaden Brasilia om att hälsoministerns avgång ökar sannolikheten för att kongressen ska starta en riksrättsprocess för att avsätta Bolsonaro. Regeringens mest högljudda kritiker kommer nu med all säkerhet hävda att presidenten bär ett direkt personligt ansvar för coronakrisen i landet och för att antalet dödsfall skjuter i höjden.

Vem får världens svåraste jobb?

Det verkar vara en perfekt storm som Brasiliens president har hamnat i. Och då har jag i den här texten inte ens nämnt den avhoppade justitieministern Sergio Moros anklagelser om att Bolsonaro försökt styra rättsväsendet för att stoppa brottsutredningar mot sina söner.

Självklart vet ingen vilka ess presidenten fortfarande har kvar i skjortärmen. Men det blir allt svårare att se hur Bolsonaro ska klara att sitta kvar i presidentpalatset Planalto mandatperioden ut. Frågan om ansvaret för dödstalen under coronakrisen kommer att förfölja honom länge.

Och tiotusenkronorsfrågan just nu är: Vem blir Brasiliens nästa hälsominister? Världens kanske just nu svåraste jobb.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.