Den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, har den senaste veckan fått mängder av oönskad publicitet världen runt.
Att fyra GRU-agenter utvisades från Nederländerna i våras offentliggjordes i torsdags. Samma dag meddelade USA att de fyra plus ytterligare tre agenter nu är efterlysta. Och i går kväll hävdade den undersökande journalistgruppen Bellingcat att man nu grävt fram den riktiga identiteten på också den andre av de två ryska agenter som anklagas för att i mars ha försökt mörda dubbelagenten Sergej Skripal.
Övertygande bevisning
De två män som under namnen ”Ruslan Bosjirov” och ”Aleksandr Petrov” misstänks för att ha placerat ut nervgiftet Novitjok på Skripals ytterdörr heter i själva verket Aleksandr Misjkin och Anatolij Tjepiga.
De belägg som Bellingcat för fram är mycket övertygande: Bellingcat har kommit över passkopior, försäkringsdokument, folkbokföringsuppgifter och annat som styrker uppgifterna och dessutom lyckats intervjua människor som personligen bekräftar att de känner ”Bosjirov” och ”Petrov” under deras riktiga namn.
Båda är officerare i GRU. Båda har fått medalj för sina hemliga insatser. Båda har belönats med mycket fina och dyra lägenheter i Moskva.
Ryssland viftar bort anklagelser
Men ryska företrädare och ryska medier hävdar bestämt att allt detta är påhitt. I Ryssland talas det om att ”väst” har drabbats av en epidemi av ”spionhysteri”. Putins talesman säger att ingen anledning finns att kommentera ”privata undersökningar”, ryska UD:s taleskvinna försöker göra narr av uppgifterna och i den mån nyhetsprogrammen i TV tar upp det hela är det i samma stil.
Troligtvis betyder det att ganska breda segment av rysk allmänhet tror att anklagelserna mot Ryssland är falska, och ett uttryck för vad som nu kallas ”rusofobi”. Ryssar som söker information från andra källor skrattar, eller ler i mjugg, åt den ryska maktapparatens användning av ”alternativa fakta”.
Kreml oroat, trots allt
För Kreml är det ett långt större problem att folk runt om i Ryssland tappar i levnadsstandard. Det är det besvärliga vardagslivet, korruptionen, och elitens ofattbara rikedomar som har fått Putins popularitetssiffror att sjunka. Inte påståenden om ryska agenter. Som om varken USA eller Storbritannien skulle spionera på oss, säger folk, säkerligen med visst fog.
Ändå är det nog så att Kreml, och Putin personligen, är aningen skakade av den senaste tidens avslöjanden. Putins grundplan var ju att ”göra Ryssland stort igen”; ett land som kanske inte är älskat runt om i världen, men i alla fall respekterat, eller (om nödvändigt) bara fruktat.
Men nyheterna om ryska påverkanskampanjer, militära provokationer, stöd till regimen i Syrien och kriget i Ukraina tillsammans med avslöjandena om spioneriverksamhet och mordförsök i Europa är påfallande kärlekslösa och skapar nog irritation snarare än respekt eller fruktan i omvärlden.