Vid Meseberg slott norr om Tysklands huvudstad Berlin talade de tre ledarna efter sitt sammanträde gällande säkerhetsläget och eventuella Natomedlemskap, på förbundskanslerns initiativ.
– Skulle Finland och Sverige bestämma sig för att bli medlemmar av Nato kan länderna lita på vårt stöd, sade Olaf Scholz inledningsvis.
Vad betyder detta för Sverige?
– Det är naturligtvis ett viktigt besked som ökar den svenska handlingsfriheten. Det är viktigt att vi gör klart den analys som nu pågår i Sveriges riksdag, men det är klart att det här är en viktig input i diskussionerna, sade Magdalena Andersson vid utfrågningen efter presskonferensen. Statsministern belyste även betydelsen av förmiddagens sammanträde.
– Det här mötet är en viktig signal till omvärlden om vilken gemenskap vi har.
Förändrad säkerhetssituation
Grannlandets statsminister Sanna Marin förklarade att man har fört en öppen och unik diskussion Sverige och Finland emellan gällande säkerhetsläget.
– Vi delar samma säkerhetssituation och våra beslut är djupt sammankopplade, sade Sanna Marin.
Magdalena Andersson tog vid och förklarade att Sverige nu arbetar med att anpassa sig till det förändrade säkerhetsläget.
– Regeringen och alla partier diskuterar och analyserar nu framtidens säkerhetssituation, bland annat ett Natomedlemsskap. Alla alternativ ligger på bordet och det vi beslutar kommer att presenteras den 13 maj, sade Andersson.
Förväntningar vid medlemskap
Mötet utgjorde även ett tillfälle för Andersson och Marin att lyfta frågan om vad som sker mellan en eventuell ansökan om medlemskap i Nato och tiden för anslutning. Det handlar inte minst om huruvida Nato och medlemmar som Tyskland kan erbjuda säkerhet och skydd under övergången, oavsett om både Sverige och Finland ansöker eller om bara ett land gör det.
I samband med sitt första maj-tal i söndags underströk Magdalena Andersson att Sverige å sin sida väntas ge några slags säkerhetsgarantier till andra Natomedlemmar om det blir anslutning.
– För Sveriges del, om vi går med i Nato, handlar det om att vi har ett särskilt ansvar för Östersjön skulle jag tro, sade Andersson.
Enligt henne är det naturligt att man inom Nato får ta ett större ansvar för säkerheten i den region man befinner sig i. För Finland kan det bli aktuellt att ta ett särskilt ansvar för de baltiska staternas säkerhet.
För Tyskland, och Nato, skulle ett svenskt och finskt medlemskap ha stor betydelse och fylla ett tomrum mellan de baltiska länderna, Polen, Tyskland och Norge.
Andersson: Bra samarbete hittills
Under presskonferensen underströk Andersson även vikten av de koordinerade politiska konsekvenser som riktats mot Ryssland från länderna runt Östersjön och medlemsländerna i EU.
– Det har varit av yttersta vikt att vi kommit överens gällande sanktionerna mot Ryssland, men också kring det stöd som riktats mot Ukraina, säger Andersson.