• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sveriges Utrikesminister Ann Linde om situationen med de stängda gränserna och svenskar som blivit strandade utomlands. Foto: Darko Vojinovic/TT

Ann Linde: Huvudsakligen ligger ansvaret på den enskilda resenären

Uppdaterad
Publicerad

I coronakrisens spår drar flygplatser värden över in på flygningar, land efter land stänger gränserna och många svenskar som befinner sig på resa har svårt att ta sig hem igen.

– Det är en exceptionell situation, säger utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s morgonstudion.

Den 14 mars gick Utrikesdepartementet ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till världens samtliga länder, med anledning av coronavirusets spridning. Många svenskar befinner sig fortfarande på resande fot, enligt resebranschen kan det röra sig om så många som 80 000. Många av dem har nu svårt att ta sig hem igen.

– Det är en exceptionell situation, vi har inte haft så många stängda gränser och nationellt egenintresse sedan andra världskriget, säger utrikesminister Ann Linde.

Coronapandemin

Inga planer på att flyga hem svenskar

Tidigare i veckan uppgav Ann Linde till SVT Nyheter att någon evakuering likt situationen i Wuhan tidigare i år är inte aktuell i nuläget, en bedömning som UD vidhåller. UD planerar inte någon assisterad utresa för svenskar som blivit strandade utomlands. 

Det kan trots detta finnas möjligheter att ta sig hem. Ann Linde tar upp ett exempel med en ung kille som skrivit upp sig på UD:s svensklista och tagit sig hem via den. 

– Vi har ett väldigt bra nordiskt samarbete, om man ordnar transporter på olika sätt, så ska medborgare från övriga nordiska länder få möjlighet att följa med. Med nordiskt samarbete gick det transporter tillbaka till Sverige. Alla som skrivit upp sig på listan via vår app Resklar fick ett meddelande om att det fanns en transport som man kunde anmäla sig till. 

Se över situationen

Enligt Ann Linde kan researrangören kan vara behjälplig om man som resenär fastnat utomlands och likaså försäkringsbolagen. I vissa exceptionella fall kan UD även gå ut med handfast hjälp, men huvudansvaret ligger på den enskilde resenären. 

– Just nu är det inte läge att resa. Men om man befinner sig utomlands måste man se över sin situation, kanske är det bra att stanna där man är. Man bör ladda ner vår app Resklar, där finns info om alla orter, säger Ann Linde. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet