Utrikesminister Ann Linde (S) fotograferad på utrikesdepartementet i Stockholm i förra veckan. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ann Linde (S): ”Kampen mot IS är inte över”

Publicerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde var en av deltagarna när den internationella militäralliansen mot terrorgruppen IS möttes i Washington DC. På mötet diskuterades framför allt arbetet med att fortsätta bekämpa IS, men Sverige gjorde också klart för de andra länderna att man inte planerar att ta hem svenskar som anslutit sig till terrororganisationer i andra länder, säger Ann Linde till SVT Nyheter.

– Det är flera länder som tycker att vi borde ta hem de olika medborgarna, men det anser inte vi. De kommer inte att få någon konsulär hjälp från Sverige eftersom att de åkt trots avrådan, säger Ann Linde (S).

Hon menar att svenskar som anslutit sig till IS ska dömas på plats.

– Vi menar att de borde dömas där brottet begåtts, säger Ann Linde.

Under mötet, dit ett 30-tal utrikesministrar var inbjudna, försäkrade USA att de kommer fortsätta vara en del militäralliansen. USA:s utrikesminister Mike Pompeo menade att att tillbakadragandet i nordöstra Syrien mera handlar om omgrupperingar.

”Tror de har backat”

– Det viktiga med det här mötet var att USA sa att de kommer att fortsätta vara aktiva i koalitionen mot Isil, eller Daesh. Kampen är inte över, säger Ann Linde (S) till  SVT Nyheter.

Hon använder beteckningarna Isil och Daesh för IS.

På frågan om hon tror att den amerikanska regeringen verkligen i grunden har ändrat inställning svarar Linde:

– Jag tror att de har backat, dels för att de upptäckte vilka konsekvenserna blev och dels för att den internationella reaktionen blev tämligen skarp.

USA fick kritik

Det var i början av oktober som Vita huset meddelade att USA:s soldater skulle lämna nordöstra Syrien, där de länge samarbetat nära med de kurdiskledda SDF-styrkorna för att driva bort IS.

Turkiet inledde kort därpå en större offensiv mot de kurdkontrollerade områdena, med hjälp av turkstödda syriska rebellgrupper.

Det har fått många att hårt kritisera USA för att ha svikit SDF-styrkorna och för att ha satt landvinningarna mot IS i området på spel.

Fakta: Kampen mot IS

Den globala alliansen mot IS grundades i september 2014 med målet att besegra jihadiströrelsen, som även går under namnen Isil, Isis och Daesh.

Förutom de militära insatserna i Syrien och Irak bekämpar alliansen terrorrörelsens finansiella och ekonomiska system, hindrar utländska krigare från att röra sig över gränserna, stödjer återuppbyggnaden i befriade områden samt försöker motverka IS propaganda.

Gruppen har 81 medlemmar, varav fyra är organisationer (EU, Interpol, Nato och Arabförbundet).

Källa: Global Coalition Against Daesh

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.