En man och en kvinna i militärkläder. Kvinnan håller i ett gevär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna berätta om varför hon vill åka till fronten. Foto: Deutche Welle

Anna vill bli soldat för att hitta sin försvunna familj

Uppdaterad
Publicerad

Anna, en 26-årig försäljningschef från Kiev, har påbörjat militärträning för att kunna gå med i den ukrainska armén. Som soldat vid fronten vill hon hitta sin man och bror som stred för Ukraina innan de försvann spårlöst.

Annas man och bror har varit försvunna i över ett år. Hon tror att ryssarna har tillfångatagit dem och nu vill hon skickas till fronten för att kunna hitta dem.

– Jag är inte rädd för att dö, jag är rädd för att inte hitta min man och min bror, säger Anna till det tyska mediebolaget Deutsche Welle (DW).

Kriget i Ukraina

Stor ökning av kvinnor i armén

Enligt Ukrainas försvarsdepartement har antalet kvinnor inom landets väpnade styrkor ökat med 40 procent jämfört med 2021. Idag finns nästan 43 000 kvinnor i armén och de lär bli fler. Även om kvinnorna i Ukraina inte är skyldiga att göra värnplikt väljer allt fler att gå en grundläggande vapenutbildning som förbereder dem om de en dag skulle vilja strida vid fronten.

En av såna utbildningar, som hålls av volontärer från den ukrainska armén, anordnas i en skog i utkanten av Kiev. Här får deltagarna en grundkurs i skjutvapen och stadsstrid.

”Det här blir som en terapi”

Kursen organiseras av Tetiana. Hennes son är soldat i den ukrainska armén och hon vill ansluta sig till honom.

– Alla har olika anledningar till varför de är här. Människor är traumatiserade och det här blir som en terapi. De som kommer lär sig att övervinna sin rädsla, berättar Tetiana till DW.

Så jobbar försvaret för en jämställd armé

Ukraina jobbar med att integrera Natos bestämmelser, bland annat inom jämställdhetsområdet, i det ukrainska försvaret. Det handlar exempelvis om att Ukraina avskaffat olika restriktioner för kvinnor inom armén som nu får bli granatkastare och ställföreträdande befälhavare för en spaningsgrupp.

Man har även ändrat åldersgränsen. Förr fick kvinnor inte vara äldre än 40 år för att få skriva kontrakt med armén, idag får man vara anställd upp till 60 års ålder, skriver ukrainska public service-bolaget Suspilne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet