Ryska styrkor tog kontroll över det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl kort efter invasionen av Ukraina. Foto: EPA/Ryska försvarsdepartementet

Anställda vid Tjernobyl avlösta – har varit fast i veckor

Publicerad

Hälften av de anställda vid Tjernobyl har nu blivit avlösta och kunnat återvända hem – för första gången sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket. Det meddelar Internationella atomenergiorganet IAEA.

– De var kvar alldeles för länge, säger IAEA:s chef Rafael Grossi i ett uttalande.

Ryska styrkor tog kontroll över det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina den 24 februari. Nu har personalen som var i tjänst då för första gången kunnat avlösas från sitt skift. På söndagen kunde knappt hälften av personalstyrkan ersättas av andra anställda, skriver det internationella atomenergiorganet IAEA i ett pressmeddelande.

Sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket, som 1986 drabbades av en förödande härdsmälta och reaktorexplosion, har ukrainska tekniker och andra anställda fått arbeta vidare under rysk övervakning och utan möjlighet att få avlösning. IAEA har varnat för stora risker kopplade till att personalen varit tvungen att stanna kvar. 

Kriget i Ukraina

– De var där alldeles för länge. Jag hoppas verkligen att återstående personal från det här skiftet också kan bytas ut snart, säger IAEA:s chef Rafael Grossi i ett uttalande.

”Mentalt utmattade”

Periodvis har kärnkraftverket varit utan ström, men någon fara för radioaktiva läckor ska inte ha uppstått.

SVT rapporterade nyligen om Valentina, vars pappa är en av dem som varit instängd i Tjernobyl. Hon har varit mycket oroad över situationen och berättat att de anställda bara får ett mål mat om dagen och sover ett par timmar per dygn.

– De svälter och folk sover på skrivborden. Min pappa och de andra är helt mentalt utmattade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet