Stängda gränser och skärpta asylkrav har ännu inte lett till att färre flyktingar och migranter söker sig till Europa. Hittills i år har 170.000 människor kommit till Grekland och Italien, samt i ett fåtal fall Spanien, enligt en ny rapport från Internationella organisationen för migration (IOM). Det är mer än åtta gånger så många som under de första tre månaderna 2015.
Av dem har över 150.000 kommit till Grekland och 19.000 till Italien. Omkring 600 har dött på vägen.
Människor från länder i Afrika tar allt oftare återigen den farliga havsrutten mellan Libyen och Italien för att nå Europas kust. Få syrier tar vägen, som en gång i tiden var ett billigare alternativ till Balkanrutten där smugglare tog mer betalt.
”Farligare i Libyen”
Men anledningen till att vägen via Italien nu ser en ökning av flyktingar är inte den stängda Balkanrutten, utan bättre väderförhållanden och oroligheter i Libyen, säger Federico Soma på IOM i ett uttalande. Enligt honom har situationen i landet blivit för farlig för de flyktingar och migranter som finns där.
– Enligt vittnesmål som vår personal har samlat in är flyktingarna måltavla för systematiskt våld i Libyen och de lämnar för att det blir allt farligare för dem att vara kvar, säger han.
IOM i Rom rapporterar att fler än 4.000 personer har blivit räddade från havet kring Italien sedan 29 mars, efter att ha färdats i undermåliga båtar från antingen Libyen eller Egypten. Under hela mars plockades totalt 9.200 personer upp från havet, att jämföra med 2.283 under mars 2015.
42 procent av dem som kommer är män, 21 procent kvinnor och 37 procent barn, skriver IOM.
Färre kom till Grekland under mars
Enligt organisationens siffror har antalet flyktingar och migranter som kommer till Grekland däremot minskat dramatiskt den senaste månaden. Ungefär hälften så många kom i mars som under februari till någon av landets öar.
På måndag börjar Grekland skicka tillbaka flyktingar till Turkiet i enlighet med avtalet som EU och Turkiet ingick i mitten av mars. I avtalet kom EU och Turkiet överens om att de som inte söker eller blir nekade asyl ska sändas tillbaka till Turkiet. En anonym källa säger till AFP att det främst handlar om ”syrier som inte har sökt asyl, afghaner och pakistanier”.
I utbyte ska EU ta in syriska flyktingar som finns i Turkiet, i första hand de som inte har försökt ta sig in i Europa illegalt, och stötta Turkiet ekonomiskt. Avtalet har kritiserats av människorättsorganisationer för att vara avhumaniserande.