Trumps svar på domstolens besked kom som så många gånger tidigare genom hans konto på Twitter. I versaler skriver Trump:
”VI SES I RÄTTEN, VÅRT LANDS SÄKERHET STÅR PÅ SPEL!”
Presidenten syftar då troligtvis på att frågan nu kommer att överklagas och tas upp i USA:s högsta domstol – U.S. Supreme Court.
– Det här är bara ett beslut som har kommit, men vi kommer att vinna processen, säger han till reportrar efter beskedet, rapporterar Reuters.
USA:s Justitiedepartement som representerar regeringen säger enligt AP att man ”ser över appellationsdomstolens beslut och överväger sina alternativ”.
Utmanades av domare
Inreseförbudet som Donald Trump implementerade genom sin presidentorder, innebar ett stopp för alla medborgare från Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan och Libyen. Dessutom implementerades ett tillfälligt stopp för alla syriska flyktingar.
Presidentordern utmanades av en federal domare i fredags. Domare James Robart blockerade tillfälligt presidentordern med motivering att, ”regeringen hävdar att vi måste försvara USA från individer som kommer från dessa länder, och det finns inget som styrker detta”.
Presidenten överklagade detta beslut som då hamnade i famnen hos en appellationsdomstol, som fick bestämma huruvida Robarts blockerande kan fortsätta eller inte.
Och på torsdagseftermiddagen amerikansk tid meddelade man alltså att blockeringen av presidentens inreseförbud ska fortsätta.
Inga bevis
Domstolen meddelar efter sitt beslut att man anser att regeringen inte kunnat presentera några bevis för att inreseförbudet skulle gynna den nationella säkerheten i USA,
Enligt domstolen väger allmänhetens intresse tungt för båda sidor.
”Å ena sidan har allmänheten ett stort intresse för den nationella säkerheten och presidentens förmåga att föra sin politik. Å andra sidan har allmänheten också ett intresse av att kunna resa fritt, för att undvika att familjer separeras, och frihet från diskriminering”, skriver domstolen.
Beslutet var enhälligt
Förhandlingarna inleddes i tisdags i appellationsdomstolen. Justitiedepartementet har via telefon argumenterat för att inreseförbudet ska återinföras, medan staterna Washington och Minnesota vill att domstolen ska stoppa förbudet.
Enligt Trump var åtgärden nödvändig för landets säkerhet, men privatpersoner, stater och människorättsorganisationer sätter sig emot förbudet och många ser förbudet som diskriminerande mot muslimer,
De tre domarnas beslut i Appellationsdomstolen i San Francisco var enhälligt. Två av domarna i målet utsågs av de före detta demokratiska presidenterna Jimmy Carter och Barack Obama, och den tredje av den tidigare republikanske presidenten George W Bush.
Vad appellationsdomstolen tar ställning till
En federal (statlig) domare i delstaten Washington stoppade den 4 februari president Donald Trumps dekret om ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder, med hänvisning till att det strider mot den amerikanska författningen. Regeringen Trump protesterade och invände bland annat att domare inte bör fatta beslut som rör nationell säkerhet eftersom de inte har tillgång till hemligstämplad information om hot och terrorism.
Två delstater, Washington och Minnesota, väckte sedan talan tillsammans för att få utrett av appellationsdomstolen i San Francisco om Trumps dekret strider mot amerikanska lagar och konstitutionen. Deras argument är bland annat att presidentordern bryter mot konstitutionens skrivning om att alla är lika inför lagen, samt diskriminerar muslimer och människor födda i de sju länder – Syrien, Irak, Iran, Libyen, Sudan, Somalia och Jemen – som omfattas av inresestoppet.
Appelationsdomstolens beslut lär överklagas. Då blir det den mäktiga Högsta domstolen i Washington DC som ska avgöra fallet. Men HD är en domare kort, eftersom senaten ännu inte hunnit förhöra och godkänna Trumps konservativa kandidat Neil Gorsuch. Och om utslaget i HD blir 4–4, det vill säga ”oavgjort”, är det det senaste beslutet i en federal domstol som gäller.
Fakta: TT