• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Räddningspersonal under söndagens sökning efter arbetare på vattenkraftverket Tapovan i norra Indien som översvämmades. Foto: National Disaster Response Force (NDRF)/TT

Arbetarna räddades efter timmar i tunneln: ”Trodde inte vi skulle klara det”

Publicerad

28-årige Rajesh Kumar och hans kollegor klängde sig fast vid byggnadsställningar i flera timmar för att hålla huvudet ovanför vatten och rasmassor som fyllde tunneln efter glaciärraset i indiska delstaten Uttrakahand. Över 200 personer saknas fortfarande och minst 19 personer har dött.

– Vi hörde visselljud, det skreks, folk sa till oss att ta oss ut. Vi trodde att det var en brand. Vi började springa men vattnet forsade in. Det var som i en Hollywoodfilm, säger Rajesh Kumar från sjukhussängen, till nyhetsbyrån AFP.

Arbetslaget från vattenkraftverket befann sig drygt 300 meter in i tunneln när vattnet började forsa in under söndagen. Männen försökte hålla sig över vatten och bråte och ta sig ut mot utgången.

– Tack gode gud att våra händer inte tappade greppet, säger Rajesh Kumar.  

Fler kan vara fast

Till slut hittade de en öppning men var inte säkra på om det var vägen ut. Där kunde Rajesh Kumar och hans kollegor få mobiltäckning tillräckligt nog för att ringa på hjälp och de kunde se några ljusstrålar genom den minimala öppningen.

Minst 19 personer har hittills bekräftats döda och över 200 personer saknas fortfarande efter glaciärraset. Räddningsarbetarna befarar också att arbetare är fast i en annan tunnel, där man nu gräver bort rasmassor.

– Det är möjligt att 35 personer är fast därinne, säger Trivendra Singh Rawat, representant för den lokala regeringen i Uttrakahand, under en presskonferens.

Glaciärraset i Himalaya – detta har hänt

Under tidig söndagsmorgon kollapsade en bit av en glaciär i den indiska delen av bergskedjan Himalaya.

Raset förstörde ett mindre vattenkraftverk och skadade ett större som ligger längre ner längs Dhauliganga-floden.

Stora mängder vatten, lera och sten forsade med längst bergssluttningen i samband med raset.

Vittnen berättar att människor, djur och träd drogs med.

Hittills har ett 19-tal personer bekräftats döda men dödssiffran väntas stiga – fortfarande saknas över 200 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.