Delar av en damm är förstörd och vägar och broar drogs med när ett stort stycke av Nanda Devi-glaciären rasade ner i Dhauligana-floden i Uttrakahand i Indien under söndagmorgonen. Dödssiffran har sedan dess stigit och under måndagen har hittills 19 personer bekräftats döda och omkring 200 personer saknas, enligt AFP.
– I det här fallet är det några procent av glaciären som släppt, men det är ändå stort som tre-fyra globenarenor. Det som är farligt är när man har infrastrukturer och kraftverksdammar i sådana här områden, då blir man sårbar på ett helt annat sätt. Det blir katastrof, säger Per Holmlund, glaciolog, i SVT:s Morgonstudion.
Arbetare fast i tunnlar
Räddningsgrupperna har bland annat fokuserat på att rädda arbetare som sitter fast i tunnlar som byggts med anledning av ett vattenkraftsprojekt i området. 15 personer räddades från den ena av två tunnlar under helgen men fler tros vara kvar i den andra tunneln vars utgångar fortfarande blockeras av rasmassor.
Att bitar av glaciärer släpper är i sig inte så ovanligt menar glaciologen Per Holmlund.
– Det sker regelbundet och i till exempel Alperna för man noggrann bok över vad som sker där. Vi har haft två sådana incidenter i Sverige 2018, men de svenska fjällen ser annorlunda ut, vi har inte de här långa sluttningarna under glaciärerna, säger Per Holmlund.