Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Oyuela lämnar för Spanien: ”Jag vill fortsätta med fotbollen och hitta ett sätt att vara kvar i den världen” Foto: Sara Murillo Cortes/SVT

Argentina: Ekonomisk kris får unga att lämna landet

Publicerad

Argentina är i ekonomisk kris, med en snabbt fallande valuta och en inflation som är bland de högsta i världen. Nu väljer många argentinare att utvandra till Europa.

– Det är många som lämnar landet. Det är svårt för oss unga att skaffa egen bostad, till exempel, säger Julia Oyuela.

SVT:s team träffar Julia Oyuela under hennes avskedsfest. Nu ska hon flytta till Spanien och hoppas fortsätta sin karriär som fotbollstränare där.

– Jag vet inte hur vardagen blir eller om jag kommer att trivas på jobbet. Så lite orolig är jag, säger hon.

Högsta utvandringen på över 20 år

Utvandringen från landet är nu den högsta sedan den stora ekonomiska kraschen 2001.

– Många bestämmer sig för att utvandra i jakt på större trygghet, bättre ekonomi och en bättre framtid för barnen, säger Melissa Zanoni.

Hon jobbar på en agentur som hjälper argentinare att utvandra till Europa. När de startade 2015 fick de i snitt 30 förfrågningar i veckan, nu får de tio gånger så många.

– Den ekonomiska krisen är en faktor. Men man har också underlättat från europeiskt håll att skaffa spanskt eller italienskt medborgarskap för dem vars förfäder invandrade till Argentina, säger Melissa Zanoni.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.