• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner inte alls mycket hopp”, säger Ivan som inte vill visa sitt ansikte av rädsla för att hans föräldrar – som fortfarande är i Moskva – ska råka illa ut. Foto: AP Photo/TT/SVT

Armén försökte rekrytera Ivan – nu vill han aldrig återvända

Publicerad

Ivan är en av hundratusentals it-specialister som lämnat Ryssland under det senaste året. Han vittnar om att pressen på att bidra till försvaret är stor i hemlandet – och har inga planer på att återvända.

– Det är sorgligt. Det fanns mycket som jag älskade med Ryssland, säger han.

Beslutet att lämna Moskva var känslosamt, berättar Ivan. De första dagarna efter krigsutbrottet beskriver han som skräckfyllda.

– Ingen visste vad som skulle hända. Vi väntade oss att gränserna skulle stänga och att alla skulle kallas in till krig.

Kriget i Ukraina

Tre dagar senare satte sig Ivan på ett plan till Egypten. Därefter reste han runt i östra Europa innan han till slut hamnade i Berlin där han fick jobb som ingenjör med inriktning på maskininlärning. De flesta han känner har gjort liknande resor under året, berättar han.

– Majoriteten av mina vänner och tidigare kollegor är inte i Ryssland längre.

Rekryterare på universitetet

Beslutet grundades i en oro för hur livet i Ryssland skulle förändras. Ivan vet att hans kompetens är eftertraktad inom försvaret. Under studietiden på Moskvas universitet var militären ständigt närvarande, berättar han.

– Det gjordes definitivt försök av specialstyrkor att rekrytera oss. Vi fick lyssna på föreläsningar där de försökte övertala oss om hur häftigt det är att jobba med militärteknologi.

Gensvaret från studenterna var dock svagt. Till att börja med var det dåligt betalt. För många var det också avgörande att anställda inom försvarssektorn inte kan åka in och ut ur Ryssland som de vill, förklarar Ivan.

– Dessutom jobbar de med gammal teknologi. Atmosfären var väldigt Sovjet, med gamla gubbar som beter sig som att de lever på 80-talet.

Inga planer på att återvända

Att ingenjörer som Ivan lämnar landet utgör ett stort problem för Ryssland. Styret förbereder därför specifika lagar för att locka tillbaka dem, rapporterar Reuters. Bland annat planeras kraftiga skattehöjningar för anställda på ryska företag som arbetar på distans.

För Ivan finns det dock bara en sak som skulle få honom att ens fundera på att återvända: En ny regering.

Ivan jämför Putins regim med en hydra – hör honom berätta i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på it-specialister gör Ryssland allt mer benägna att söka nya allierade, enligt Vendil Pallin. Hör experten om hur landet kan försöka kompensera förlusterna i klippet. Foto: AP/TT & Filip Brusman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet