Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ringer rektorn in eleverna när åskmoln börjar hopa sig. Foto: SVT/Dan Nordgren

Åskan gör att skolan måste avbryta lektionerna

Publicerad

Nästan varje dag behöver personalen på Rock View School ringa i en klocka som varnar eleverna för åska.

Skolan ligger några mil från Victoriasjön i sydöstra Uganda, som är den blixttätaste sjön i hela världen. Undervisningen sker ofta utomhus, men när det börjar mullra ringer rektor Bernadette Olokojo i en klocka. Det är elevernas signal att det är dags att springa in i skolbyggnaden.

– Det här är vad vi gör när vi ser åskmolnen. Om jag är utomhus springer jag snabbt in, berättar hon i programmet Hårt väder.

Utanför Rock View School sitter en orange skylt med texten: “When thunder roars go indoors”. Den är uppsatt av den organisation som har installerat åskledare på skolans tak. I Uganda har det rapporterats om flera fall där skolelever träffats av blixten.  

– Det åskar nästan varje dag, särskilt när det regnar på eftermiddagen, säger rektor Bernadette Olokojo. 

Skolan ligger några mil från Victoriasjön, som har högst blixttäthet i världen.  

Varm luft ger förutsättningar för åska 

Att det åskar så mycket i området beror delvis på det varma klimatet och närheten till Victoriasjön, berättar meteorologen Maria Augutis. 

– Ju varmare luften är desto mer vattenånga kan den hålla och det ger bättre förutsättningar för åska, säger hon. 

Den globala uppvärmningen ger högre temperaturer, vilket kommer leda till ökad risk för åska på många håll i världen. Vissa aspekter av klimatförändringarna kan även få motsatt effekt, berättar Maria Augutis. 

– Det behövs is i molnen för att åska ska bildas, men eftersom det blir allt varmare minskar mängden av is i molnen vilket i sin tur ger minskade risker för åska, säger hon. 

Ökad risk för åska i Sverige 

Sverige har åsksäsong från maj till och med september. Forskning visar att den perioden kan komma att förlängas på grund av klimatförändingarna. 

– I Sverige blir åsksäsongen under sommaren allt längre, vilket i sin tur ökar risken för åska. Att åsksäsongen blir längre är en konsekvens av att somrarna blir både varmare och längre, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI. 

Se skolan som ringer in när det blir åska i klippet ovan. 

Avsnitt 3 i serien Hårt väder handlar om åska. Det kommer att sändas i SVT1 tisdagen den 15/11 klockan 20:00. Men du kan redan nu se det första avsnittet som handlar om extrem köld på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.