Rök stiger från en vulkan i Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s geologiska myndighet USGS utfärdade initialt en tsunamivarning men blåste senare faran över. Foto: Reuters.

Askan spyr ur vulkanen efter kraftiga jordbävningen – nytt och kraftigare skalv kan följa i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt jordskalv och en vulkan som spyr kilometerhöga askmoln i Ryssland.

Nu fruktar ryska geologer att det bara är början på någonting större.

En betydligt kraftigare jordbävning kan vara på väg – sist det hände slog vågorna upp över Hawaii.

Först kom skalvet på 7,0 i magnitud med ett epicentrum bara några kilometer utanför halvöns mest bebodda stad, Petropavlovsk, med cirka 180 000 invånare. Skalvet utlöste initialt en tsunamivarning som blåstes av vid ett senare tillfälle. Även flera efterskalv, av betydligt mindre magnituder, följde på det första skalvet.

Det finns i nuläget inga rapporter på att någon ska ha skadats till följd av skalven.

Petropavlovsk är beläget på den sydöstra sidan av Kamtjatkahalvön som ligger nordost om Japan.

Men en stund efter att jordbävningen slagit till började vulkanen Sjivelutj att spy aska, med ett askmoln som sträcker sig flera kilometer över havsytan, enligt geologer vid ryska vetenskapsakademins institut för vulkanologi och seismologi, rapporter AP.

Utbrottet utlöste även en kortvarig röd varning för flygtrafiken i området, men efteråt sägs ingen flygtrafik ha störts eller några skador på flyginfrastruktur ha rapporterats in, skriver AP med hänvisning till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Även vulkanen Ebeko på Kurilerna, söder om Kamtjatkahalvön, började spy aska efter skalven, men geologerna kan inte säga om det är till följd av jordbävningen.

Nya och värre skalv kan komma

Men skalven som inträffade under lördagen, svensk tid, kan bara ha varit starten på något större. Institutet för vulkanologi och seismologi varnar för att en ny jordbävning kan vara nära förestående – och kan slå till inom 24 timmar.

Denna gång än värre. Enligt institutet kan nya skalv komma att sträcka sig till 9,0 i magnitud.

1952 drabbades Kamtjatkahalvön av en jordbävning med samma magnitud, då rapporterades inga dödsfall men vågor om nio meter höga följde och sträckte sig hela vägen till Hawaii.

Jordbävning utanför den ryska staden Petropavlovsk Foto: Mapcreator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.