Lava rinner över de isländska slätterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt pekar i riktning mot ett utbrott”, enligt Benedikt Gunnar Ófeigsson vid Islands meteorologiska institutet. Se bilderna från de tidigare utbrotten i videon. Foto: SVT.

Risken för vulkanutbrott på Island ökar: ”Kan bryta ut när som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Fem utbrott sedan i december i fjol varav det senaste i maj.

Nu är ett sjätte vulkanutbrott nära förestående för Islands Sundhnúkagígars rad av kratrar.

– Det kan bryta ut när som helst, säger Benedikt Gunnar Ófeigsson, vid det isländska meteorologiska institutet, till mbl.is.

I slutet av maj drabbades halvön Reykjanes på Island av ett vulkanutbrott, det femte sedan december i fjol. Utbrottet ledde till att lava kröp sig farligt nära den lilla kuststaden Grindavík, på halvöns södra del, vilket ledde till att invånare tvingades till evakuering.

Under de senaste veckorna har den seismiska aktiviteten ökat, precis som inför tidigare utbrott. Och magmavolymen beräknas ha uppnått 20 miljoner kubikmeter, rapporterar den isländska tidningen mbl.is.

Men något sjätte utbrott har ännu inte ägt rum. Dock kan det vara nära förestående.

– Det finns aldrig en hundraprocentig chans för ett utbrott, men allt pekar i riktning mot ett utbrott, säger Benedikt Gunnar Ófeigsson.

– Om vi tittar på den senaste händelsen i maj så tog det två veckor innan det började bryta ut och det kan bli en väntetid igen nu.

Satt upp scenarion

Enligt Ófeigsson har Islands meteorologiska institut varit på alerten utöver det vanliga de senaste två veckorna då man förväntar sig att ett nytt utbrott kommer att ske.

– Vi har satt upp scenarier där detta kan röra sig närmare Grindavík men det är mest troligt att detta kommer att likna det som hände tidigare.

– Vi måste fortfarande vara beredda på möjligheten att lava skulle kunna passera genom försvarsmurarna, vilket inte är den mest sannolika möjligheten.

Sedan tidigare har experter som SVT talat med varnat för att halvön befinner sig i en långvarig utbrottsperiod – som kan pågå i hundratals år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.