Foto: SVT

Nio hittade döda i lastbil i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har hittats döda och 20 allvarligt skadade i en lastbil i San Antonio i Texas, enligt CNN. Ytterligare två personer avled senare på sjukhus.

Texas-polisen uppger att det handlar om människosmuggling och att människor har dött på grund av överhettning då det inte fanns någon luftkonditionering i utrymmet. Bland de drygt 50 personerna i lastbilen ska två ha varit barn, men inga barn ska finnas bland de döda.

Lastbilen stod parkerad på en parkeringsplats utanför ett varuhus. Det var sedan polisen fått ett samtal från en av de anställda i varuhuset som man upptäckte kropparna.

– Någon från lastbilen bad honom om vatten. Han kom tillbaka med vatten, ringde polisen och vi anlände till platsen och hittade åtta döda människor i lastbilens släp, säger William McManus, polischef i San Antonio, till CNN.

Ytterligare en dog på sjukhus

Förutom de döda hittades 30 skadade personer, varav 20 allvarligt skadade, som fördes till sjukhus. En av dem avled senare, skriver nyhetsbyrån AP.

Tidigare uppgavs att sammanlagt tio personen avlidit i samband med händelsen, men sjukhuset har sedan korrigerat siffran till totalt nio.

Samtliga avlidna ska vara vuxna män, uppger åklagare i USA, enligt Reuters.

Föraren gripen

Videobilder från övervakningskameror visar hur ett antal fordon tidigare anlänt till platsen för att plocka upp några av de personer i lastbilen som klarat sig levande, uppger polisen.

– Vi har ett fall av människosmuggling framför oss, sade McManus under en presskonferens, där han även uppgav att föraren av lastbilen har gripits, enligt AFP.

Utreds som människohandel

San Antonio ligger några timmars bilkörning från gränsen till Mexiko. Vädret i området har den senaste tiden varit varmt och torrt.

Tragedin är dessvärre inte den första i sitt slag. Vid flera tillfällen tidigare har migranter som korsat gränsen till USA dött när lastbilar de transporterats i övergetts av förarna.

Händelsen utreds som människohandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.