Till vänster: Yahya Sinwar, gråhårig äldre man med skägg. Till höger: Anders Persson, medelåldersman, beige skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En vändpunkt i kriget” – Anders Persson, mellanösternexpert om de israeliska uppgifterna att Hamas politiskaledare Yahya Sinwar är död. Foto: Adel Hana/AP, SVT

Bekräftas: Hamas ledare Yahya Sinwar har dödats

Uppdaterad
Publicerad

Hamasledaren Yahya Sinwar har dödats av Israel, bekräftar Israels utrikesminister Israel Katz och Israels militär.

– Det är potentiellt en vändpunkt i kriget, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Under eftermiddagen skrev den israeliska militären att Hamas ledare Yahya Sinwar kan vara en av de dödade i ett anfall i Gaza.

Kort därefter spreds det en bild av en död man bland rasmassor – som sades vara Yahya Sinwar. Israel meddelade att de skulle göra DNA-tester och tandtester på liket.

Krig mellan Israel och Hamas

Under kvällen bekräftade Israels utrikesminister Israel Katz och Israels militär att Yahya Sinwar dödats.

– Sinwar var Israels måltavla nummer ett, givet det faktum att han var politiskt ansvarig för 7 oktoberattacken, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Hamas har ännu inte bekräftat, men Hamaskälla har sagt till Reuters att mycket tyder på att Sinwar dödats.

Kan förändra kriget

Anders Persson tror att detta kan komma att förändra kriget i Gaza.

– Potentiellt sett är detta en vändpunkt i kriget – för alla sidor. Israel ges sitt segernarrativ och en möjlig nedklivningsramp. Det kan vara så att Israel blir mer tillmötesgående i förhandlingar. Det kan också vara så att Israel väljer att köra hela vägen in i kaklet, säger Mellanösternexperten.

Hamas lär dock inte kapitulera, tror Persson:

– Hamas lär förmodligen inte kapitulera. Det är en organisation som är gammal, stor och har djupa rötter i Gaza. Men Sinwar ansågs vara den mest radikala ledaren och den som motsatte sig att förhandla. Det är möjligt att andra ledare kan agera på andra sätt, men det är stora skor att fylla.

Inte omgärdad av gisslan

Den israeliska militären har påstått att Sinwar alltid ska ha omgärdat sig av israeliska gisslan. Vid denna attack ska dock inga gisslan ha synts till, skriver militären.

Israeliska styrkor ska under torsdagseftermiddagen öppnat eld mot en grupp ”terrorister” i en byggnad. När de sedan gick in i byggnaden såg de att en av de döda ”var mycket lik Sinwar”, skriver The Times of Israel.

Israels armé var inte medveten om att Sinwar befann sig i området när de genomförde attacken i går, rapporterar Channel 12.

Yahya Sinwar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han säg vara huvudhjärnan bakom attacken 7 oktober och nu är han Hamas högste politiska ledare – det här är Yahya Sinwar. Foto: AP Photo/Adel Hana

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet