Stina Blomgren i Rapport-studion, ljushårig kvinna i svart kavaj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle innebära att Israel kan utropa en seger”. Stina Blomgren om följderna efter Hamasledaren Yahya Sinwars död. Foto: SVT

Bekräftas: Hamas ledare Yahya Sinwar har dödats

Uppdaterad
Publicerad

Hamasledaren Yahya Sinwar har dödats av Israel, bekräftar landets utrikesminister och militär.

– Det skulle kunna innebära att Israel kan utropa en seger. Frågan är om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill det, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Under kvällen bekräftade Israels utrikesminister Israel Katz och Israels militär att Yahya Sinwar dödats. Detta efter att Israels militär rapporterat under förmiddagen att undersökte ett lik som var likt Hamasledaren Sinwar.

– Sinwar var Israels måltavla nummer ett, givet det faktum att han var politiskt ansvarig för 7 oktoberattacken, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Hamas har ännu inte bekräftat, men Hamaskälla har sagt till Reuters att mycket tyder på att Sinwar dödats.

Kan förändra kriget

Anders Persson tror att detta kan komma att förändra kriget i Gaza.

– Potentiellt sett är detta en vändpunkt i kriget – för alla sidor. Israel ges sitt segernarrativ och en möjlig nedklivningsramp.

Stina Blomgren är inne på att potentialen finns, samt påpekar trycket inifrån Israel.

– Jag såg en mamma till en i gisslan som sa till Netanyahu att nu har du din segerbild. Nu är det dags för en uppgörelse så att gisslan kan släppas fri, säger Stina Blomgren.

Under kvällens tal från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu pratade han dock inte om förhandlingar.

– Vi fortsätter med full kraft tills gisslan är tillbaka, säger han, enligt Reuters. Netanyahu sa även att ”Hamas inte ska styra Gaza”.

Trots ledarens död lär Hamas inte dra sig tillbaka, tror Persson:

– Hamas lär förmodligen inte kapitulera. Det är en organisation som är gammal, stor och har djupa rötter i Gaza. Men Sinwar ansågs vara den mest radikala ledaren och den som motsatte sig att förhandla. Det är möjligt att andra ledare kan agera på andra sätt, men det är stora skor att fylla.

Inte omgärdad av gisslan

Den israeliska militären har påstått att Sinwar alltid ska ha omgärdat sig av israeliska gisslan. Vid denna attack ska dock inga gisslan ha synts till, skriver militären.

Israels militär skriver att Israeliska styrkor under torsdagseftermiddagen öppnat eld mot vad de benämner som tre terrorister i en byggnad. När de sedan gick in i byggnaden såg de att en av de döda ”var mycket lik Sinwar”, skriver The Times of Israel.

Israels armé var inte medveten om att Sinwar befann sig i området när de genomförde attacken i går, rapporterar Channel 12.

Yahya Sinwar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han säg vara huvudhjärnan bakom attacken 7 oktober och nu är han Hamas högste politiska ledare – det här är Yahya Sinwar. Foto: AP Photo/Adel Hana

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet