Explosion vid flygplatsen i väststaden Lviv

Publicerad

Krigets Ukraina går i dag in på sin fjärde vecka och på fredagsmorgonen ljöd flyglarmet över hela Lviv.

– Vi vaknade till av fyra smällar och sen kom två till, säger Valentina till SVT Nyheters team på plats i staden.

Klockan var strax efter 06.00 på morgonen när Lvivbor tog sig ner till skyddsrummen. Denna gång angreps en byggnad för flygplansunderhåll nära stadens internationella flygplats.

Det är den hittills närmaste attack mot kulturstaden Lviv, som ansetts som den mest säkra platsen i Ukraina och dit många har sökt skydd ifrån krigets stridigheter. Hittills finns det inga uppgifter om skadade.

SVT:s team i Lviv

Flyglarmen har blivit en vardag. Varje natt lägger man sig med vetskapen att man kan bli väckt när som helst av en potentiell attack. Man har några minuter på sig att söka skydd och ingen vet hur länge det kan vara. Det är alltid påfallande tyst i skyddsrummen där vuxna, halvsovande barn och husdjur i bur inväntar att kusten ska bli klar.

Den här morgonen tog det knappt en timme innan klarsignalen kom. SVT:s fotograf Linda Hörnqvist och jag har varit i Lviv under veckan och lämnade hotellets källare strax innan klockan sju. Det var efter det som uppgifterna kom om en attack några kilometer från stadskärnan.

– Vi vaknade till av fyra smällar – boom, boom, boom, boom. Sen kom två till, berättar Valentina som egentligen bor i huvudstaden i Kiev men som nu är i Lviv sedan kriget bröt ut.

Kryssningsrobotar från Svarta havet

Enligt Lvivs borgmästare Andriy Sadovyi träffades inte själva flygplatsen, utan en plats där flygplan repareras. Enligt landets militär var det sex kryssningsrobotar som skjutits från Svarta havet. Fyra av dem ska ha skjutits ner av det ukrainska luftvärnet.

Himlen över Lviv är nu fylld av rök och stämningen är spänd på vägarna. Intill den stora vägspärren i utkanten av Lviv stiger en stor rökpelare och kontrollen av vilka som åker in och ut är hårdare än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.