Sedan i höstas har flera tusen illegala gruvarbetare suttit fast i den övergivna guldgruvan i Stilfontein i Sydafrika.
Nu ska över 100 personer ha dött i gruvan, enligt Sabelo Mnguni, talesman för Mining Affected Communities United in Action Group.
Den sydafrikanska regeringen har använt sig av flera metoder för att tvinga upp guldgrävarna ur gruvan. Polis har bland annat strypt deras tillgångar till förnödenheter.
Den lokala människorättsorganisationen Macua menar att polisens blockader lett till att de inhumana förhållandena som gruvarbetarna lever under förvärrats.
Macua har tagit frågan om gruvorna till högsta domstol i ett försök att häva polisens blockad av förnödenheter, rapporterar Daily Maverick.
Svåra förhållanden för gruvarbetarna
Enligt vittnesmål från flera personer som lämnat gruvan lever arbetarna utan ljus, mat och rent vatten.
– För att överleva tvingades jag dricka underjordiskt vatten, som hade en starkt kemisk smak. Det höll mig vid liv, men till ett pris: jag fick svår huvudvärk, buksmärtor och vad jag misstänker var symtom på magsår, säger den tidigare gruvarbetaren Clement Moeletsi till Daily Maverick.
En annan före detta gruvarbetare berättar för tidningen att en del var så desperata att de ätit mänskligt kött.
– Några av arbetarna började äta mänskligt kött från andra gruvarbetare som dött, som ett desperat sätt att överleva, säger Setsoto Mashiane.
Över 4 000 personer kan befinna sig i gruvan
I november hade 1 000 personer tagit sig upp ur gruvan, men lokalinvånare uppskattade då att upp till 4 000 personer fortfarande fanns kvar i gruvan.
– De personer som kommit upp ur gruvan har varit mycket svaga och uttorkade. De måste få vatten, mat och mediciner, säger Johannes Qankase, som är engagerad i gruvarbetarnas situation till AFP när man i november skickade ner mat och vatten i gruvan.
Inget nytt fenomen
Enligt forskare som övervakar den sydafrikanska gruvindustrin finns det över 6000 övergivna gruvor i landet.
– Zama zamas, som de illegala gruvarbetarna kallas, är inget nytt fenomen. Och det är inte första gången som den sydafrikanska regeringen och polisen försöker ta itu med problemet, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.