Mat och vatten har under helgen nått ner till de illegala gruvarbetare som befinner sig under jord i Stilfontein i Sydafrika. Enligt Johannes Qankase, som är engagerad i gruvarbetarnas situation, har 600 paket gröt och 600 liter vatten firats ner i gruvan med rep.
– De personer som kommit upp ur gruvan har varit mycket svaga och uttorkade. De måste få vatten, mat och mediciner, säger han till AFP.
Leveransen skedde efter att en domstol på lördagen slog fast att polisen måste häva sin blockad. Sedan flera veckor tillbaka har polisen försökt tvinga upp gruvarbetarna genom att strypa tillgången till förnödenheter.
Inte första gången – finns 6 000 övergivna gruvor
Det finns, enligt forskare som övervakar den sydafrikanska gruvindustrin, runt 6000 övergivna gruvor i landet, och många av dem stängs inte igen på lagenligt sätt. Vid ett visst djup blir utvinningen så kostsam att bolagen lämnar gruvorna, men det finns fyndigheter av till exempel guld kvar. Därför finns det också en industri för illegal gruvnäring.
– Zama zamas, som de illegala gruvarbetarna kallas, är inget nytt fenomen. Och det är inte första gången som den sydafrikanska regeringen, och polisen, försöker ta itu med problemet, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.
Men de tidigare insatserna har inte fått samma mediala uppmärksamhet.
– De sydafrikanska myndigheterna hade nog inte räknat med att få så mycket kritik. Den illegala gruvdriften är impopulär i Sydafrika, den förknippas med kriminella nätverk och ses som miljöfarlig, säger Johan Ripås.
Samtidigt finns empati med de illegala arbetarna.
– Arbetslösheten i Sydafrika och kringliggande länder är grotesk. Det finns förståelse för att människor gör allt för pengar och uppehälle, säger Johan Ripås.
Hur ser situationen ut nere i gruvorna? SVT:s Afrikakorrespondent berättar i videon.