Australien isolerar evakuerade på Julön

Uppdaterad
Publicerad

En plan att isolera australier som evakuerats från Kina och placera dem på Julön har fått kritik i Australien. Men regeringen menar att det är ett sätt att förhindra spridning av viruset och att man inte får plats med de evakuerade på sjukhusen på fastlandet.

Australier som evakuerats från Wuhan i Kina på grund av coronaviruset kommer att isoleras på Julön i två veckor innan de får åka hem.

Ett flygplan med 243 personer ombord, varav 89 barn, landade i Australien på måndag eftermiddag. Därifrån togs passagerarna till Julön med militärplan, rapporterar Sydney Morning Herald. Flygpersonalen har haft minimal kontakt med passagerarna, bland annat placerades maten på stolarna innan passagerarna gick på.

Coronapandemin

Enligt BBC finns det omkring 600 australier i Wuhan. Fler kan komma att bli evakuerade senare i veckan, men en del av dem har varit så tveksamma till att isoleras på Julön att de valt att stanna i Wuhan, skriver kanalen.

På Julön kommer varje familj att hållas separerad, för att förhindra att viruset sprids om någon visar sig vara smittad. Visar det sig att någon i en familj är smittad förlängs den enskilda familjens isolering, men det påverkar inte resten av de evakuerade.

Läkare skickas till ön

Julön har blivit uppmärksammad för sina ökända flyktingförläggningar dit Australien har skickat asylsökande sedan 2013 i väntan på ett besked från myndigheterna. Just nu finns dock endast fyra migranter från Sri Lanka på ön, rapporterar BBC.

Australiens evakueringsplan har kritiserats inom landet, bland annat för vad kritikerna menar är bristande möjligheter att få vård på ön. Men regeringen säger att man inte kan få plats med hundratals evakuerade på sjukhusen i Australien. I stället har 24 läkare och sjuksköterskor skickats till Julön där de ska undersöka de eventuella patienterna på ett tillfälligt sjukhus.

Australien införde under helgen ett förbud för resenärer från Kina, som inte är australiska medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i landet, från att komma in i landet – såvida de inte först tillbringat två veckor på annat håll och är friska.

Australien har haft totalt tolv bekräftade fall av coronaviruset. Tre av patienterna är nu helt friska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet