Under fredagen avled ytterligare 46 personer, varav 45 i den värst drabbade Hubeiprovinsen.
Det innebär totalt att 259 personer som smittats av viruset i Kina – som kan leda till feber och hosta och lunginflammation – har avlidit. Utbrottet har spårats till en marknad med levande djur i mångmiljonstaden Wuhan.
I går fick Sverige sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset och nu har även Spaniens sjukvårdsdepartement att en man på kanarieön La Gomera har drabbats av viruset, vilket är landets första fall.
Den spanske mannen är en del av en grupp på fem personer som tagits in för observation och som isolerats sedan det stod klart att de varit i kontakt med en tysk man som diagnostiserats med viruset.
USA förklarar folkhälsonödläge
Under fredagen förklarade USA ett folkhälsonödläge – landet stoppar nu alla utlänningar som nyligen besökt Kina från att komma in i USA. Alla amerikaner som besökt Hubeiprovinsen i Kina de senaste två veckorna sätts samtidigt i en två veckor lång karantän.
Samtidigt vet forskarna ännu inte hur farligt det nya coronaviruset faktiskt är.
– Min känsla är att det här kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet. Det är svårt att jämföra eftersom vi inte vet hur länge det här kommer att hålla på, men en normal influensasäsong varar cirka åtta till tio veckor, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Kan slå ut den vanliga influensan
Samtidigt börjar nu den vanliga säsongsinfluensan, som kan leda till hundratals svenska dödsfall, att spridas. Om viruset sprids på bredare front i Sverige kan det komma att slå ut den vanliga säsongsinfluensan.
– Vid pandemier blir ett virus oerhört dominerande och gör det svårt för andra virus att sprida sig. Dessutom lär vårt beteende förändras om coronaviruset breder ut sig – jag tror exempelvis att fler kommer tvätta händerna noggrant. Det leder också till att influensaviruset får svårare att sprida sig, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.